България има своето динамично стартъп общество

Мениджърите управляват ресурси, а предприемачите ги създават

снимка: Bloomberg TV Bulgaria снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Стартъп културата пуска все повече корени в България. До този извод стигнаха Милен Иванов, директор на Founder Institute-България и председател на CEO Club Bulgaria, и Стефан Ганчев, партньор в LAUNCHub в предаването на телевизия Bloomberg TV Bulgaria "Boom and Bust" с Владимир Сиркаров и Кузман Илиев.

Гостите подчертаха колко по-лесно е да се развиват стартъпи днес спрямо преди „две-три години“ и колко много напредъкът на технологията помага за това. Като пример посочиха покупката на Телерик миналата година.

Двамата предприемачи не пропуснаха да споменат и разликата между предприемач и мениджър: „Мениджърите управляват ресурси, а предприемачите ги създават.“ Това каза Милен Иванов. Също така от добрите мениджъри биха станали чудесни предприемачи „стига да им стиска да излязат от дупката си“.


Кузман Илиев попита гостите за ролята на българските студенти, завършили на запад във формирането на българското стартъп общество. Иванов отговори, че младите хора, които отиват навън и се връщат имат по-голям шанс за успех от тези, които само стоят у дома. Стефан Ганчев дори акцентира върху важността на личностите и техните стремежи и начини за мислене в успеха на едно предприемаческо начинание.

Българските кандидат-предприемачи имат достатъчно възможности за образование, включително безплатни видеоматериали в интернет. Специалистите споменаха, че в тяхната среда няма потайности, което подпомага процесът по придобиване на знания и идеи и никой не се страхува от това да сподели, че се е провалил, тъй като „от провалите се учи най-много“.

 

Последни новини
Още от Новини