Румънският премиер Виктор Понта подаде оставка

Оставката на румънското правителство идва след протести във вторник

Виктор Понта. снимка: Akos Stiller/Bloomberg Виктор Понта. снимка: Akos Stiller/Bloomberg


Румънският премиер Виктор Понта и неговото правителство подадоха оставка след като във вторник хиляди наводниха улиците в Букурещ в необявен антиправителствен протест. 
43-годишният Понта се бореше да овладее гнева след смъртта на 32 души в пожар в нощен клуб през миналата седмица, като протестиращите във вторник обвиниха корумпираните служители за инцидента.
Той заяви, че неговото правителство ще остане, докато бъде определен нов кабинет. Според румънската конституция президентът Клаус Йоханис трябва да номинира нов премиер след разговори с парламентарните партии.
"Надявам се, че моята оставка и тази на правителството ще успокои очакванията на  протестиращите и ще бъдем в състояние за избегнем продължителен период на нестабилност, който може да засегне всички добри резултати, които имаме досега", заяви Понта.
Понта, който е изправен пред обвинения, включващи пране на пари и въвличане в данъчни измами преди да поеме поста, вече заяви, че няма да се кандидатира за втори път  на изборите през следващата година.
Макар да управлява една от най-бързо растящите икономики, корупцията подрива неговата популярност, което кара Йоханис да настоява за неговото напускане.
Румънската лея отслабна след обявената оставка. Тя падна с 0.3% до 4.4469 в 11:40 a.m., орязвайки годишното повишение от 0.7 percent.
Лидерът на партията на Понта - социалдемократите, Ливиу Драгнеа, обяви, че управляващата коалиция ще се срещне в 1 p.m., за да обсъди следващия си ход. Макар че не може да се изключва технократско правителство, управляващата партия вероятно ще намери заместник на Понта за периода до изборите в края на 2016, според Андрей Тарану, заместник ректор на Института за политически науки в Букурещ, цитиран от Bloomberg.

Последни новини
Още от Новини