Турция се нуждае от Европа, за да изнася: Нюсеибех

Сакер Нюсеибех, главен изпълнителен директор на Hermes Investment

Истанбул, Турция, 2/11/2015, снимка: Bloomberg Истанбул, Турция, 2/11/2015, снимка: Bloomberg

Сакер Нюсеибех, главен изпълнителен директор на Hermes Investment коментира изборите в Турция, спечелени от Партията на справедливостта на Реджеп Тайип Ердоган и какво означава резултатът за инвеститорите. Сакер Нюсеинбех говори в студиото на Bloomberg в Лондон с Анна Едуардс и Гай Джонсън на 2/11/2015.

 

Смелите инвеститори се връщат в Турция. Как мислите?

Не съм сигурен. Повечето са малко разочаровани, защото прогнозираха да резултатите на Ердоган да се влошат. Мисля, че сега нещата изглеждат много добре. Всички имаме икономически проблеми.

Но имаме най-високото участие в изборите в историята. Имаме подобряване на позициите на Партията на справедливостта и развитието. Това е много силен мандат.

Спечелиха и гласове от кюрдската партия - това е много интересно. Значи има хора, които са излезли от кюрдската партия и са отишли при тях.

Спечелиха гласове от националистическата партия, която не иска мир с кюрдите. Какво ни говори това? Говори ни, че хората се опитват да намерят някакво решение с кюрдския регион. Това означава, че мнозинството иска Партията на справедливостта да продължи да управлява, че не искат коалиционно правителство.

Интересното е, че другите партии - основните опозиционни партии не подобриха позициите си с повече от половин процент. Те са още на същото ниво по брой на местата.

Партията на справедливостта има много силно мнозинство. Силното мнозинство дава политическа стабилност.

Е, има проблеми - проблем е свързаността с европейската икономика - това е проблем. Имат и бежанци, но успяха да договорят 3 млрд евро от ЕС - това е доста добре за Турция. Имат и проблема с Ислямска държава, с която са решени да се бият.

Има проблеми. Но не вярвам, че нещата са толкова негативни, както се представят.

Това мнозинство дава стабилност. Ще видим какво ще стане.

 

Снимки от изборната нощ

 

Дали поставя страната в позиция да възстанови икономическата гордост, на която се радваше Турция преди 3-4-5 години? Чудим се дали това е целта? Дали ще позволят на бизнеса да работи свободно? Дали централната банка може да осигури политиката, от която се нуждае страната? Дали всички неща, които трябва да паснат, за да се върнат хората на работа ще проработят?

Точно така. Затова въпросът е дали искрата, която ще запали икономиката отново е тази?

 

Да, но я угасиха доста грубо, като се насочиха към политика и регионални проблеми..

Угасиха я, защото Европа угасна. Те са твърде свързани с Европа и имат политически амбиции, както повечето страни.

Аз съм по-умерен. Не съм против, нито за. Казвам само, че с тази стабилност и същата партия, която насочваше икономиката, може да успеят. Най-големият им проблем е, че трябва Европа да се възстанови, за да могат да изнасят в Европа. Това е реалният им проблем.

 

Структурно тревожите ли се от зависимостта им от външния дълг?

Това е проблем. И това им е нужно за засилването на лирата. Не е добре, но не и чак толкова зле.

 

Последни новини
Още от Новини