БСП оспорва актуализацията, ГЕРБ защитава бюджета

Румен Гечев и Димитър Главчев коментират бюджет 2016 в "Бизнес старт", 2 ноември 2015

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Заместник-председателят на парламента Димитър Главчев защити проекта на държавен бюджет за 2016 г. Законът, предложен от правителството през миналата седмица, предвижда бюджетен дефицит от 2%, но също така залага и актуализация на бюджета за 2015 г., като увеличава допустимия дефицит от 3% до 3.3%.

Бюджетът по традиция, откогато управлява ГЕРБ, е реалистичен, заяви Главчев, добавяйки: "Този ръст и приходи не идват от въздуха."

По думите му е имало два големи пробива на бюджетите и те все се случвали при управление на други. "Знаете, че през 2008 г. тогавашното правителство изобщо не очакваше световната криза да се отрази на България и имаше в края на годината несъбрани приходи от 7 млрд. лева. Когато този факт го коментирахме с бившия финансов министър Пламен Орешарски, той каза "Ами да си ги бяхте събрали тези приходи". Интересна теза. Но когато ние си планираме приходите, обикновено ги събираме. Последният тежък резултат (през 2014 г. - б.л.) бе свързан с КТБ", каза  Главчев.

"Ние стъпваме на това, че добре събираме приходи. Виждате, че към септември имаме с 2.5 млрд. лева повече приходи от септември 2014.


Той отбеляза и тенденцията към намаляване на дефицита до 1% през 2018 г., като припомни, че през последната година от управлението на ГЕРБ е бил постигнат дефицит от 0.5%."

Чуйте целия коментар във видеото

 

Няма как да подкрепим бюджета, заяви депутатът от БСП Румен Гечев.

 

 

Нека да припомним, че правителството ни убеждаваше цяла година, до 25 октомври, че няма да има никакви актуализации, главоломно растат бюджетните приходи, чупим рекорди, така че "Спокойно, деца", иронизира Гечев.

"Въпросът не е в самата актуализация, а в това, че тя не става поради влошаване на икономическите условия или някакви катаклизми, с които е свързана България, а става поради това, че показателите за 2015 г. не са добре разчетени и второ, защото това, с което се хвалеше правителството в началото, не се изпълни."

През февруари беше казано, че едва ли не приходите за два месеца са увеличени с 2 млрд. лева и по елементарна сметка, ако ги умножим по 6, трябваше да имаме излишък от 12 млрд. лева. Вместо това трябва да теглим нов заем.

"Бюджетът за 2016 г. мога да го охарактеризирам с едно изречение - влизане в гръцка спирала."

Според Гечев дългът от 16 млрд. лева (тригодишната програма за емисии външен дълг, гласувана в началото на 2015 г. - б.р.) започва да се реализира на практика. Още през 2016 г. са предвидени 5.3 млрд. лева нови заеми.

Народният представител обърна внимание и на това, че в бюджета не се предвижда връщане на средствата в подкрепа на банковата система, отпуснати през 2014. (Това са т. нар. операции под черта, тоест те би трябвало да се отчетат единствено в сумата на финансирането, респективно при изчисляване на небохдимите нови заеми - б.р.).
Гечев заяви още, че постигането на нулев дефицит не е самоцел.

 

Последни новини
Още от Новини