Манчестър Сити търси ръст в Азия

Омар Берада, маркетинг директор на Манчестър Сити

Коментар на Омар Берада, търговски маркетинг директор на Манчестър Сити за Bloomberg.

 

Чух наскоро, че сте били там, когато Си Дзинпин, посети Манчестър Сити. Какво беше усещането?

Фантастично. За нас беше чест да можем да приемем президента Си в нашата футболна академия в Манчестър.

 

Търсите ли растеж в тази част на света? И не закъсняхте ли в тази игра? Отбори като Арсенал, Ливърпул, Ман Юнайтед вече са там от много време. Може би сте много закъснели?

Да, те са там. Ние не смятаме, че се включваме късно в играта. Търсим своя собствен път. Постигнахме доста успехи не само за Висшата лига като цяло, но и за Манчестър сити конкретно в региона. В рамките на 3-4 години, ние разраснахме базата си от фенове значително. По света имаме над 400 мил. почитатели. А само в Азия – те са 220 мил., а конкретно в Югоизточна Азия – 80 мил. фена. И това се пренася в много смислени начини по които ангажираме феновете си, както и в развитието на многобройни партньорства в Югоизточна Азия...

 

Но, все пак – Ман Юнайтед има 300 мил. фена само в Югоизточна Азия. Цифрата е доста респектираща. Наскоро разговарях с директора на Шпорите и той се оплака, че където и да отиде, феновете носят червено. Вашият цвят е синият.

Точно така. И мога да кажа, че виждаме все повече фенове да носят синьо. Събитията наистина се развиха фантастично за нас през последните няколко години и интересното е, че Манчестър сити всъщност е част от по-голяма група – City Football Group, която е компания, притежаваща много футболни клубове по света. Притежаваме клуб в Ню Йорк, в Мелбърн, а имаме дял и в Йокохама Маринос. Така че развитието добавя много стойност, както за нашите почитатели, така и за партньорите ни.

 

Но най-голямата ви марка е все още Манчестър сити. Имате ли планове за международни турнета, които са страхотни за приходите, но не и за играчите или треньора?

Ние посетихме региона два пъти през последните три години. Посетихме Малайзия през 2012 г. Наскоро бяхме във Виетнам – миналото лято. Преживяхме фантастични неща в Ханой. Планираме да се връщаме по-често. Но тук не става дума само за турнета. Важно е как взаимодействаме в почитателите. Искаме да можем да се ангажираме с тях като им предоставяме адекватно съдържание чрез платформите на социалните мрежи. Искаме да ги ангажираме по начин, по който те да се почувстват като част от по-голямо семейство.

 

Колко важни са социалните медии, защото ако се целите към Азия, и особено Югоизточна Азия – там е пълно с млади хора и социалните медии са правилният път. Каква е стратегията ви за социалните медии?

Това, което се опитваме да направим е да осигурим съдържание, което е различно, уникално и адекватно...

 

Дайте ни пример!

Наскоро реализирахме една програма с основния ни партньор Etihad, която се нарича „Глобален град“, в която Уил Грийнуд, който е известен ръгбист и фен на Сити пътуваше по света, за да се срещне със суперфенове, а наскоро снимахме една серия в Джакарта. Така че това е фантастично съдържание, когато можеш да видиш феновете на Сити преживяват взаимодействието си с клуба по целия свят.

 

Вие имате партньори, тук в Азия, като KFC или Singha Beer. С какво допринасят те? Как попаднахте на тях и защо ги избрахте за партньори?

Те са фантастични партньори и това, което те допринасят за партньорството ни...

 

От марките ли искате да се възползвате?...

Искаме да използваме марките, но искаме и да можем да работим с тях, за да можем да се свържем с нашите фенове. Преди няколко дни, аз бях в Банкок заедно със Singha, а те организираха масово гледане на мача ни срещу Ман Юнайтед. Беше удивително да видя от първа ръка страстта на феновете ни в Банкок. KFC провежда състезание по 7 изстрела, а победителите ще дойдат във Футболната академия на Сити, за да могат да преживеят и да се възползват от треньорите в нашата академия. Това просто сближава почитателите ни с всичко, която правим, както тук, така и в чужбина.

 

Последни новини
Още от Новини