Общините в България са твърде много

Георги Милков, Център НПО-Разград

Георги Милков, Център за НПО, Разград в предаването Светът е бизнес на телевизия Bloomberg TV Bulgaria с Ивайло Лаков, 26/10/2015 Георги Милков, Център за НПО, Разград в предаването Светът е бизнес на телевизия Bloomberg TV Bulgaria с Ивайло Лаков, 26/10/2015

Коментар на организацията на изборите на Георги Милков, Център НПО-Разград пред предаването на "Светът е бизнес" на телевизия Bloomberg TV Bulgaria с Ивайло Лаков на 26/10/2015.

 

Оптимална ли е структура на общинските администрации

Твърде много са общините в страната и страната харчи за тях огромен ресурс, каза Георги Милков. Общините имат възможност да финансират отчасти дейността си, но "по-голямата сметка я плаща държавата", каза той.

Гръцкият референдум струваше 130 млн евро. Българското правителството обяви, че местните избори през 2015 струват 50 млн лв., въпреки това разходите за издръжка на администрациите в България е много голям.

Общините могат да са под 200, предложи Георги Милков. "Това би спестило сериозни средства".

Георги Милков даде за пример миналогодишните наводнения в СЗ България и в Аспарухово /Варна/. Амбицирани да реализират повече проекти с европейско финансиране, "малките самоуправляващи се общности в СЗ България създадоха каскада от недобре развити водоеми, които доведоха до бедствието".

 

Съдебната реформа

Георги Милков коментира и предложението на Реформаторския блок за намаляване на властта на главния прокурор от пролетта и лятото на 2015. "Оптимистично съм настроен, очаквам подкрепа от Сотир Цацаров", каза Милков. Големият брой магистрати не води до по-добро правораздаване, каза той.

"Правосъдието е обратно пропорционално на броя на органите, които го предоставят.. Съдебната карта трябва да бъде променена".

 

Депутатският имунитет

Имунитетът, който имат депутатите в момента е "допълнителна екстра към дългите и неограничени мандати в България. Няма нужда от това нещо", каза Милков.

Чуйте целия разговор във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини