Десислава Николова за неприятната изненада в бюджета

Старши икономистът на Института за пазарна икономика в предаването "Светът е бизнес" с Ивайло Лаков, 26.10.2015

Светът е бизнес. снимка: Bloomberg TV Bulgaria Светът е бизнес. снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Десислава Николова коментира бюджетната рамка за 2016 г. и изненадващата актуализация на бюджета

Какви са впечатленията Ви от публикувания проектобюджет?
- Това, което лично мен ме изненада най-неприятно е, че с проектобюджета за 2016 г. се прокарва тихомълком актуализация на бюджета за тази година, която в никакъв случай не може да се нарече благоприятна. Тя предвижда един по-висок дефицит - 3.3%, при положение че до август, последните данни, които имаме, е налице излишък от над 600 млн. лв. Въпреки повишената събираемост ще има един много висок дефицит и ударно харчене в края на годината.
Това харчене, от една страна, се обяснява с европейските програми и нуждата от приключване на земеделските проекти. По-големият проблем е, че покрай  тези обективни разходи за европроекти се прокарват и други разходи, които в никакъв случай не могат да се нарекат спешни и наложителни. Това са разходи на различните ведомства, като голяма част от тях са за персонал, заплати, обезщетения за пенсиониране...

Може би тези разходи са важни за социалния мир в държавата?
- Може би са важни и заради изборите. Може би са важани и защото правителството не успя да се справи със заложеното съкращение на разходите за заплати в бюджетната сфера. По план тази година трябваше да има 10-процентно съкращение на разходите за персонал във всички ведомства. В редица ведомства не успяха да постигнат това и в крайна сметка ревизията на бюджета легитимира този провал.

Да поговорим и за проектобюджета за 2016. Видях коментари от бившия заместник финансов министър Любомир Дацов, видях и от бившия финансов министър Симеон Дянков. Те казват, че 2% дефицит са твърде много.
- На фона на това, което бихме могли да имаме през 2015 г. (много по-нисък от 3%), наистина това е много сериозен дефицит. Освен това се предвижда и една доста бърза консолидация в бюджета, едно бързо свиване на дефицита през следващата година със стъпка от 1.4% от БВП. Тази консолидация по мнението на ЕК, МВФ и редица анализатори е твърде амбициозна и трудно постижима. Тази година ние се провалихме с консолидация от 0.5% от БВП. А за следващата година предвиждаме три пъти по-бързо свиване на дефицита и очакваме някой да повярва и да възприеме тази консолидация като реалистична.
Освен това догодина има един много сериозен рисков фактор - това е забавянето на китайската икономика, която според мен към момента се подценява. Виждаме, че това забавяне продължава и догодина тази тенденция ще се запази. Китай е основен пазар за всички суровини. Над 50% от основните метали като мед и желязо се потребяват там. Ние изнасяме основно мед за Китай.

Записано е в бюджета, че новите емисии на дълг може да достигнат максимум 5.3 млрд. лева.
- Много е важно да се коментира, че проектобюджетът задържа България в тази спирала дефицит-дълг-дефицит, в която ние влязохме през кризисната 2009 г. и в която все още се намираме. В края на средносрочната бюджетна рамка (2018 г.) ние ще бъдем с дълг от почти 29% от БВП, който е два пъти по-висок от това, което имахме преди почти три години. Влизаме в друга категория. Няма да можем да се похвалим с най-добрите параметри по отношение на дълга и дефицита.

Вижте и видеото

 

 

Последни новини
Още от Новини