Европейската икономика с неочаквано подобрение

Икономиката на еврозоната възвърна част от възхода си според доклада на Markit Economics

Eвро скулптура пред централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, Германия Eвро скулптура пред централата на Европейската централна банка (ЕЦБ) във Франкфурт, Германия

Икономиката на еврозоната възвърна част от възхода си в началото на четвъртото тримесечие, стана ясно след като бяха публикувани  предварителните данни за индекса на мениджърите по продажбите (PMI) в еврозоната.

Индексът показа, че производството в Германия през октомври все още нараства, но е на по-ниско ниво от очакванията на анализаторите, докато във Франция растежът надмина очакванията.

Общо за еврозоната индексът нарасна до двумесечен връх. Той се повиши от 53.6 през септември до 54.0 през октомври, което е едно от най-силните месечни увеличения през последните четири години.

В Германия предварителният PMI достигна ниво от 54.5 при ниво за септември 54.1. Индексът в сектора на услугите се покачи до 55.2 за октомври, като прогнозите бяха за ниво от 54.0. Резултатите са под очакванията за сектора на производството, като нивото за октомври е 51.6 под показателя от предишния месец (52.3).

Докато резултатите в промишления сектор на Франция са по-добри от очакванията, икономиката отново показва растеж. Предварителният индекс PMI за октомври нарасна до 52.3 спрямо 51.9 за септември. В сектора на услугите резултатите са 52.3, което е по-добро представяне от резултатите за миналия месец (51.9)

Това са добрите новини от водещите в еврозоната държави, докато заетостта в частния сектор се понижава с най-бързия си темп от 10 месеца насам.

Като цяло еврозоната показа бързи темпове на разширяване в сектора на услугите до 54.2. Производственият индекс нарасна до 52.0, което е с по-добро представяне от прогнозираните (51.8) 

Падащите цени и потенциалното отслабване на растежа в еврозоната повишават перспективата за отпускане на нов транш парични стимули от страна на Европейската централна банка, според Markit Economics.

Въпреки увеличението на PMI индексa, прогнозните показатели сочат риск от забавяне, заяви базираната в Лондон Markit.

Очакванията за сектора на услугите за следващата година паднаха до 10-месечно дъно, докато отношението на фабричните поръчки към запасите е на най-слабото си ниво от девет месеца насам.

В доклада на Markit се подчертава, че политиката на ЕЦБ води към устойчивост на вътрешното търсене, като предполага, че може да се наложат повече стимули до края на годината, поради глобалното забавяне на икономиката и на темпа на инфлацията.

Германия очаква 3.4 млрд. долара по-ниски постъпления от данъци, поради кризата с VW, информира междувременно Bloomberg.

Градовете, които станаха синоним на Volkswagen и чиято инфраструктурата е свързана с автомобилната индустрия, пострадаха най-много от скандала с дизелови емисии. Това замрази проектите на компанията, както и съкрати голяма част от бюджета на общините, поради резкия спад на автомобилната индустрия.

 

 

 

Последни новини
Още от Пазари