Европа да реши вътрешните си проблеми: проф. Стефанов

Проф. Нако Стефанов коментира Китай, бежанската криза и иновациите

Проф. Нако Стефанов, Бизнес старт по телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 20/10/2015 Проф. Нако Стефанов, Бизнес старт по телевизия Bloomberg TV Bulgaria на 20/10/2015

Проф. Нако Стефанов коментира спада на темповете в Китай, политиката на "нова нормалност" и икономиката на новите технологии в интервю за Иван Нончев в предаването на Bloomberg TV Bulgaria Бизнес старт на 20 октомври 2015.

Откъси от интервюто на проф. Стефанов от Нов български университет:

Не е ли рано за Китай да тръгне по пътя на постиндустриалната икономика?

Днес се води конкуренцията кой първи ще създаде икономиката на иновационната основа: нанотехнологиите, биотехнологиите, акватехнологии, големите данни, новите източници на енергия, тези неща вече ги има като опит.

 

Може ли Китай да конкурира Япония и САЩ?

Пред последните години Китай хвърли огромни усилия в създаването на иновационни центрове. Днес броят на хората, заети в иновации и високи технологии е сравним със САЩ. Китай има едно преимущество: там са основно млади хора.

Китай създаде към 300 млн души средна класа - повече от ЕС: 280 млн, САЩ-220 млн души. Това означава, че от 2015 Китай става страната, най-голям потребител на луксозни стоки. Надмина САЩ по брой на милиардерите - Китайската икономическа зона: Китай, Хонконг, Тайван, Сингапур, Макао.

 

Инвестор БГ: Къде ще се увеличат най-много милиардерите до 2024

 

Политическата надстройка

Политически реформи от типа да се въведе т.нар "западен модел" са с минимална вероятност. Политическите реформи в Китай определено вървят. Групи в Политбюро настояват за подобни промени. Китайското общество почувства възхода в страната.

Зоните, водещи досега в индустриалната икономика, сега не само че се отказват от нея, а я прехвърлят в Западните райони, където развитието е на по-ниско равнище.

 

Къде е Европа?

Една от задачите на САЩ е да се блокират връзките на Китай и Европа. По тази линия се върви в няколко посоки: Транстихоокеанското партньорство, вървят разговорите и по Трансатлантическото, а събитията в Източна Украйна целят да забавят друг важен проект.

 

Китай - вторият търговски партньор извън ЕС

Вече може да се говори за европейска криза. За съжаление, тя се задълбочава и бежанският проблем е един от аспектите й. България е едно от най-слабите звена на европейската криза.

Всякакви прогнози са много трудни, защото в турбулентна обстановка дори и минималният фактор може да се прояви силно.

Тази европейска криза ще се засилва, защото политическите елити в Европа и у нас не предприемат необходимите съответни действия за справяне с нея.

Преди да можем да говорим дали връзките с Китай могат да ускорят растежа, Европа трябва да реши вътрешните си проблеми.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини