Ще има ли китайски ядрени инвестиции в Англия

Си Дзинпин пристигна в Лондон

Проектът на EdF Hinkley Point в ЮЗ Англия, снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Проектът на EdF Hinkley Point в ЮЗ Англия, снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Великобритания и Китай предстои да обявят сделка, даваща на азиатската страна дял в проекта Хинкли пойнт на EdF, първата ядрена централа във Великобритания от 30г. и най-скъпата в историята. Предложеното споразумение ще бъде обявено по време на визитата на президента Си в Лондон и е резултат на продължителни преговори между EdF и китайските партньори.

Британското правителство обяви, че новите ядрени мощности са от критично значение за енергийния микс. Страната планира да намали въглеродните емисии, осигурявайки си предвидими енергийни доставки. Строителните разходи за проекта Хинкли се оценяват на 37,9 млрд долара от ЕК, оценена от противниците на проекта като "най-скъпият на Земята".

EDF, най-големият оператор на ядрени реактори в света съобщи, че Великобритания е приела преди две години Хинкли да получава по 92,50 паунда за мегаватчас електроенергия в продължение на 35г. Финансирането ще осигури от британския клон на EdF.

За ускоряване на  сделката Джордж Осборн обеща по време на посещението си в Пекин гаранция от 2 млрд паунда за строежа на централата.

 

Президентът Си в Лондон

Китайският президент Си Дзинпин пристигна в британската столица на 19 октомври 2015 на официално петдневно посещение във Великобритания, с което премиерът Дейвид Камерън разчита да заздрави връзките с втората по сила икономика в света.

Посещението на президента Си в Лондон започва след като през септември финансовият министър на Джордж Осбърн обяви в Китай, че Великобритания трябва "да стане най-добрия партньор на Китай на Запад".

Президентът Си и съпругата му бяха посрещнати на летище Хийтроу с цветя на стълбичката на самолета. По време на престоя им в Лондон ще бъдат приети във вторник 20 октомври 2015 от кралица Елизабет II в Бъкингамския дворец. В програмата е включен официален банкет и посещение на дома в провинцията на премиера Камерън.

Няколко икономически и търговски договори би трябвало да бъдат подписани по време на посещението на Си, наред с очакваното обявяване на споразумението за китайските инвестиции в строежа на ядрена централа в югозападната част на Англия.

В коментара си от студиото на Bloomberg в Хонконг Полин Лун, управляващ директор Asia-Analytica каза, че Западът и Китай все още се опитват взаимно да се опознаят и разберат.

"Западният свят се опитва да разбере какво кара Китай да върви напред. Китайците също още се опитват как работи Западът, как работи гражданското общество.", каза Лун.

Чуйте целия коментар във видеото.

 

Последни новини
Още от Новини