Горивата носят дефлация през септември

Спадът при горивата достигна 17% на годишна база

През септември е имало месечна дефлация от 0.1% на фона на поевтиняване на моторните горива, отчете НСИ. Освен петролните деривати силно влияние оказват сезонни фактори.

На годишна база цените са се повишили с 0.1%, а спрямо края на 2014 г. е налице спад с 0.5%. Данните идват след нулева инфлацията през август и колебания около нулата през предходните няколко месеца.

Динамиката на цените през септември разкрива няколко характерни тенденции:

Основният низходящ натиск идва от енергийните цени. Горивата за МПС са по-евтини със 17.6% спрямо миналия септември и с 6.3% на месечна база. Освен горивата поевтиняват и автомобилите (с 10% на годишна база), както и по-голямата част от черната техника.

Краят на летния сезон води до спад в цените на туристическите услуги (понижение с 14.7 на сто) и самолетните билети (понижение с 12.2 на сто) спрямо август. С повече от 9% поевтиняват нощувките.

Но зеленчуците са поскъпнали с 10.2% в сравнение с предходния месец, докато при плодовете ръстът е с 2.4%. Образователните услуги (вкл. частни детски градини) са поскъпнали с 5.2%, което също може да се отдаде на по-скоро сезонни причини.

Налице е месечно поскъпване на храните и безалкохолните напитки с 1.6%, на алкохола и цигарите - с 0.1%, на лекарствата - с 0.2%. Но транспортът поевтинява с 4.6%.

На годишна база храните поскъпват с 0.8%, докато поевтиняването на транспортните услуги е с 11%

Последни новини
Още от Новини