ЕС призовава при пътуване със самолет да се носят маски и да се спазва дистанция

В кабините на самолетите авиокомпаниите трябва да осигуряват физическо дистанциране „доколкото е възможно“

Снимка: Bloomberg Снимка: Bloomberg

Регулаторите на Европейския съюз призовават пътниците да носят маски за лице, да следят да спазват физическа дистанция и да мият често ръцете си, става ясно от нови насоки за пътуване със самолет в ерата на Covid-19, съобщава Bloomberg.

Значителни промени ще бъдат необходими и за авиокомпаниите и летищата, се казва в съобщение в сряда на авиационните и здравните агенции на ЕС. Превозвачите и летищните оператори трябва да гарантират, че пътниците поддържат разстояние от 1,5 метра един от друг, когато е възможно. Когато това не е възможно, трябва да се приложат допълнителни мерки като измиване на ръцете.

Съвместните насоки на Агенцията за авиационна безопасност на Европейския съюз и на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията представляват усилие да се определят правилата за безопасно летене след световен срив на въздушния трафик поради пандемията от коронавирус.

Още по темата

„Това е началото, а не краят на един процес, който да направи въздушното пътуване възможно най-безопасно от гледна точка на здравето, в допълнение към техническата безопасност, която досега беше основен фокус на EASA“, казва в изявление директорът на Агенцията за авиационна безопасност.

Пътниците трябва да се въздържат от пътуване, ако имат симптоми, съответстващи на Covid-19 или ако са влезли в контакт с хора, които са заразени вируса, заявиха регулаторите.

В кабините на самолетите авиокомпаниите трябва да осигуряват физическо дистанциране „доколкото е възможно“, се посочва още в указанията.

„Тази съвместна работа ще осигури източник на най-добри практики за това как операторите на летищата, авиокомпаниите и националните авиационни власти могат да намалят риска от предаване на вируси за пътниците, както и за персонала и екипажа“, заяви Андреа Амон, директор на Европейския център за превенция и контрол на заболяванията.

Последни новини
Още от Новини от света