Великобритания въвежда 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина

Нарушителите на мярката са заплашени от глоба до 1000 паунда

Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

Великобритания ще наложи 14-дневна карантина за пристигащите от чужбина, съобщава BBC. Предвидено е тя да влезе в сила в края на месеца. Мярката ще важи за всички, пристигащи от чужбина. Извън обхвата ѝ попадат единствено пристигащите от Република Ирландия, информира BBC.

Авиокомпаниите в Обединеното кралство са наясно с ограничението.

При неспазване на мярката се предвиждат глоби до 1000 паунда. Над 211 хил. са заразените с коронавирус във Великобритания към момента, смъртните случаи надхвърлят 31 хил. 

Междувременно стана ясно, че британските граждани ще бъдат насърчавани да се движат пеша и с велосипеди. Правителството препоръчва тези, които трябва да стигнат до работните си места, в случай, че не могат да работят от вкъщи, да използват колело или да се движат пеша. Идеята е в градския транспорт да се избегне струпването на много хора, когато отпадне извънредното положение, съобщава още BBC.

Още по темата

Самият министър на транспорта Грант Шапс препоръчва използването на алтернативни източници на придвижване.

Вероятно ще бъде обявено допълнително финансиране за иницииране на промяната. Въпросите, свързани с колоезденето и ходенето на пеша, се решават от страните в състава на Обединеното кралство. В Уелс, например, има прието законодателство, което да стимулира и двете дейности от 2013 г. насам.

То води началото си от коалиция от екологични групи изисква увеличение на разходите за ходене и колоездене. Те изпратиха писмо до правителството с призив за фундаментално трансформация на транспортната мрежа с цел подобряване на общественото здраве, качеството на въздуха и опазване на климата.

Последни новини
Още от Новини от света