Великобритания приема 47 бежанци от Гърция в понеделник

Люксембург и Германия вече приеха по съответно 12 и 47 млади бежанци на своя територия

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Британското правителство планира да приеме 47 мигранти от гръцки лагери на островите в източната част на Егейско море следващия понеделник. Според гръцкото министерство на миграцията и убежището сред тях са 16 непълнолетни лица без придружител и 31 възрастни. Европейският съюз (ЕС) бе разпоределил преразпределението на общо 1600 непълнолетни от лагерите в други европейски страни, засега обаче евакуираните са много по-малък брой, пише Die Zeit.

Експертите, с оглед на коронавирусната пандемия, призовават лагерите да бъдат евакуирани. Към днешна дата не е имало случаи на Covid 19 в приемните центрове, но два лагера в континентална Гърция вече са поставени под карантина. Преместването на бежанци във вътрешността на страната отчасти бе прекъснато заради от протести от страна на населението.

Още по темата

В средата на април Люксембург прие 12 непълнолетни лица без придружител. 47 млади бежанци вече са пристигнали в Германия, на ред са още 500. Швейцария планира да приеме 22 непълнолетни мигранти през следващата седмица. Финландия възнамерява да приеме 100 от тях.

Около 39 000 души се установени в лагерите на островите Лесбос, Самос и Кос. Според Агенцията на ООН за бежанците 36% от тях са непълнолетни. По данни на Европейската агенция за гранична и брегова охрана (Frontex) може да се очаква голям приток на голям брой бежанци на гръцко-турската граница веднага след като още турски провинции облекчат ограниченията си за движение заради пандемията от коронавируса.

Последни новини
Още от Новини от света