Гърция разхлабва мерките срещу коронавируса заедно с Италия

Това ще се случи на няколко етапа, а утре гръцкият премиер Кириакос Мицотакис ще представи подробности около плана

Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg Снимка: Konstantinos Tsakalidis/Bloomberg

Разхлабването на ограничителните мерки срещу разпространението на коронавируса в Гърция ще се случи на няколко етапа и последователно. Между всеки етап от премахването на мерките ще има определен период, така че да може да се оцени достатъчно ефективността на тези стъпки, обяснява говорителят на правителството Стелиос Петсас, цитиран от Bloomberg.

Първият етап е планиран за 4 май. Той предвижда отварянето на магазините и фризьорските салони. Църквите също ще отворят, но при спазването на определени условия. Някои училища ще започнат да работят отново след втория етап, а пътуванията между различните региони в страната ще бъдат разрешени постепенно, коментира Петсас пред репортери в Атина.

Още по темата

Министър-председателят на Гърция Кириакос Мицотакис ще представи във вторник цялостния план на Атина за премахването на ограничителните мерки срещу коронавируса. От изявлението на говорителя на гръцкото правителство стана ясно, че впоследствие министрите ще предоставят подробности около всеки етап на плана.

Традиционните чествания за Деня на труда в страната ще бъдат отложени за 9-ти май, когато е първата събота след разхлабването на ограниченията, обяснява Петсас.

Междувремено стана ясно, че и Италия започва да отваря икономиката на 4 май. Строителният сектор, индустрията и търговците на едро ще бъдат първите сектори, на които ще бъде разрешено да заработят отново. Две седмици по-късно ще отворят търговците на дребно и музеите, а баровете, ресторантите и бръснарите евентуално на първи юни

Последни новини
Още от Новини от света