Растежът на икономиката на Китай може да се срине до под 2% през 2020 г.

Китайската икономика претърпя историческо свиване през първото тримесечие

Снимка: Paul Yeung/Bloomberg Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Икономиката на Китай ще нарасне с по-малко от 2% през 2020 г., тъй като мерките с цел спиране разпространението на коронавирус се съчетават със срива на глобалното търсене заради пандемията, става ясно от последното проучване сред икономисти на Bloomberg.

Средната оценка за годишния ръст на БВП за тази година спада до 1.8% спрямо 3.7% през март, показва анкета сред 56 икономисти.

Китайската икономика претърпя историческо свиване през първото тримесечие, като БВП намаля с 6.8% спрямо същия период на миналата година.

Още по темата

Мрачните перспективи правят предстоящата сесия на Националния народен конгрес особено трудна, тъй като правителството все още не е определило целта си за икономическия растеж.

По-голямата част от икономистите смятат, че целта ще бъде под 3% - наполовина спрямо миналогодишната, или изобщо няма да бъде посочена цел.

След като глобалната икономика вероятно ще претърпи най-лошия си спад от Голямата депресия насам през тази година, Китай ще се бори да се възстанови от спада в първото тримесечие. Икономистите в проучването са посочили, че икономиката ще се разрасне със само 1,1% през второто тримесечие, преди да постигне по-силно възстановяване през втората половина на годината.

Последни новини
Още от Новини от света