Германия се готви за най-големия икономически спад в следвоенната си история

Най-ниската точка на рецесията в най-голямата европейска икономика вероятно ще бъде достигната през април

Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Федералното правителство на Германия очаква икономиката на страната да се понижи още по-рязко тази година, отколкото досега. Заради коронавируса сега в пролетната си прогноза Министерството на икономиката очаква брутният вътрешен продукт да намалее с 6,3%, предава Investor.bg, позовавайки се на информация от Handelsblatt.

„Спадът ще бъде по-силен, отколкото при финансовата криза. Най-ниската точка на рецесията вероятно ще бъде достигната през април", се казва в проекта за пролетната прогноза. Федералното правителство все още очаква икономиката да се развие по т. Нар. „V“ метод. Очаква се след насилствения спад икономиката бързо да излезе от кризата.

През следващата година растежът отново трябва да е малко над 5%. Стабилизацията може да започне през май с ниски обороти, а икономическо възстановяване може да настъпи през втората половина на годината и следващата година, се казва в проекта. Икономическият резултат от края на 2019 г. обаче ще бъде достигнат отново едва в  в началото на 2022 година.

Федералното правителство ще представи пролетната си прогноза на 29 април. Окончателните данни за растежа ще бъдат определени през следващата седмица и затова все още може да има леки промени.

Пролетната прогноза е основа за данъчната оценка в началото на май. Засега федералното правителство очаква данъчни приходи от около 82 млрд. евро за тази година. Според новата прогноза за растеж спадът на данъка също може да бъде малко по-висок, твърдят правителствените кръгове.

Още по темата

По-рано днес най-важният водещ показател за настроението в германската икономика, индексът на бизнес климата Ifo, падна до 74,3 пункта през април, след 85,9 пункта през март. Това е най-ниската измерена стойност в историята.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света