Рейтингът на Еманюел Макрон остава висок на фона на пандемията

Доверието в способността на правителството да се справи с коронавируса се покачи до 46%

Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg Снимка: Alessia Pierdomenico/Bloomberg

Рейтингът на одобрение на френския президент Еманюел Макрон през април до голяма степен остана висок, както през март, на фона на коронавируса, пише Bloomberg, като се позовава на проучване на общественото мнение на Ifop, публикувано в Le Journal du Dimanche в неделя. 

Рейтингът на Макрон спадна с един процентен пункт през април до 42%, след като скочи с 11 пункта през март и се доближи до двугодишен връх. Проучването сред 1 942 души се проведе по телефон и онлайн от 8 до 18 април. 

От началото на коронавирусната епидемия президентът направи три телевизионни обръщения към нацията. На 16 март например обяви мерките за спиране на разпространението на вируса във Франция, а на 13 април заяви, че карантината ще бъде удължена до май. 

Още по темата

Рейтингът на одобрение на премиера Едуар Филип се покачи с два процентни пункта до 44% - най-високият от май 2018 г. 

Отделна анкета на Ifop за Le Journal du Dimanche установи, че доверието в способността на правителството да се справи с коронавируса се е покачило до 46%, като се е повишило с 8 процентни пункта спрямо седмица по-рано. Въпреки това, доверието намалява спрямо 4 седмици по-рано, когато е било 55%.  

Последни новини
Още от Новини от света