Ресторантьорският бизнес ще трябва да се промени коренно след края на пандемията

Коронавирусната криза ще промени облика на цялата индустрия, смятат експерти

Снимка: George Etheredge Снимка: George Etheredge

Коронавирусната пандемия доведе до нарастващи опасения, че ресторантите изведнъж ще загубят блякъка си, след като кризата отмине. Много от потребителите готвят в домовете си и на фона на очакваните икономически затруднения е вероятно подновяването на събиранията на групи в баровете и ресторантите да се забави, пише Bloomberg.

Ресторантьорският бизнес е сред най-силно засегнатите от пандемията, като се очаква да се изправи пред множество трудности, преди клиентите да се почувстват сигурни и да се завърнат към заведенията.

За да оцелеят, ресторантите ще трябва да накарат посетителите си да се чувстват сигурни, като им осигурят по-голяма дистанция и намерят начини да сведат до минимум контактите им с техните служители. Възможно е множество дружества да се възползват от китайския пример, тъй като страната вече започна да отваря икономиката си. Ресторантите там увеличават доставките си и дори започнаха да разнасят хранителни продукти, защото потребителите продължават да предпочитат да готвят у дома.

“Подозирам, че ще има препоръки за дългосрочно поддържане на социалното дистанциране”, заяви експерт по безопасност на храните от Университета в Калифорния. Според него потребителите ще изпитват тревога от завръщането си в претъпкани помещения.

Всички аспекти

Почти всички аспекти на ресторантьорството ще трябва да бъдат преразгледани след края на коронавирусната пандемия. Това може да доведе до изчезването на т.нар. “шведски маси”, както и да наложи необходимостта служителите да използват постоянно ръкавици и маски, а приборите да се опаковат индивидуално. 

Компаниите ще трябва да акцентират повече и върху безопасността. Pizza Hut например вече предлага безконтактна доставка. 

Ресторантите също така вероятно ще трябва да поддържат достъпни цените си на фона на очакваната безработица.

Опитът на Китай

Множество компании ще следят отблизо Китай и начина, по който страната излиза от кризата.

Собственикът на Pizza Hut и KFC в Китай например предлага персонализирани менюта за корпоративни клиенти, които позволяват на служителите да поръчват храна чрез мобилното приложение на KFC, съобразено с техния бюджет.

В Ухан,  откъдето започна разпространението на коронавируса, ресторантите използват канали за предаване на живо, в които показват хора, хранещи се в техните обекти, за да докажат на потребителите, че е безопасно да дойдат отново.

Очакваното възстановяване 

За момента компаниите прогнозират, че някой ден нещата ще се завърнат към нормалното. Но за тази цел ще е необходимо много време.

Според собственика на Fat Brands, която притежава Fat Burger и Elevation Burger, това може да се случи през 2021 г.

Последни новини
Още от Новини от света