Две трети от най-замърсените градове в света са в Индия

Китай успява да подобри качеството на въздуха в страната

Снимка: Ruhani Kaur Снимка: Ruhani Kaur

Няколко китайски градове, включително Пекин, значително повишиха качеството на въздуха през последните години, докато индийските метрополиси остават сред най-замърсените в световен мащаб, сочи нов доклад, цитиран от Bloomberg.

Пекин – някога известен със своята токсична мъгла, намали нивата на смога и понижи мястото си в списъка на най-замърсените градове в света от 84-то до 199-то в рамките на три години, твърди доклад за качеството на въздуха през 2019 г., публикуван във вторник от IQAir AirVisual. Градовете в Индия обаче все още доминират в списъка с най-замърсените райони.

Въпреки новите правителствени политики, насочени към преодоляване на проблема, качеството на въздуха в Ню Делхи се понижава спрямо нивото преди 5 години, а столицата се класира на 5-то място по замърсяване в света.

Индийските градове продължават да са сред най-замърсените в света. Графика: Bloomberg

Индия, Китай и други азиатски страни остават засегнати от мръсния въздух в резултат на различни фактори, включително високият брой на жителите им, множеството превозни средства, въглищните електроцентрали, индустриалните емисии и пр. Световната здравна организация изчислява, че мръсният въздух е причина за смъртта на около 7 млн. души всяка година, докато Световната банка посочва, че проблемът коства 5 трлн. долара на глобалната икономика годишно.

Дори преди разпространението на коронавируса и търговската война да забавят индустрията на Китай, властите в страната предвидиха различни мерки за подобряване качеството на въздуха, включително изместване на производството извън големите градове. Последен отделен доклад на Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух установява, че Пекин и Шанхай имат „значителен прогрес“, докато нивата на фини прахови частици се увеличават в други части на страната.

Индия е изправена пред съвсем различна ситуация. В по-голямата част от Северна Индия качеството на въздуха остава катастрофално, тъй като политиците приоритизират икономическия растеж. Много граждани все още не са наясно с опасността на здравето, а агенциите с органичени ресурси се борят да въведат нови мерки за ограничаване на смога.

Индия предприе мерки за подобряване качеството на въздуха. Графика: Bloomberg

Правителството на премиера Нарендра Моди спечели похвала за насъчаването на соларната енергия и подобряване на стандартите за емисиите. През януари миналата година властите стартираха и Национална програма за чист въздух.

Тези мерки обаче не са имали значително въздействие на фона на използването на въглищни електроцентрали, прахът, оставен от хилядите недостатъчно регулирани строителни обекти, и изгорелите газове от милионите нови автомобили и мотоциклети. Експертите отправиха критики към националната програма за липсата на задълбочено прилагане и достатъчно финансиране.

10-те най-замърсени градове в света. Графика: Bloomberg

Въпреки данните ситуацията в Индия остава назад спрямо най-засегнатата от смога страна. Положението се подобрява през последните години в няколко китайски градове, които отчитат по-високо качество на въздуха, но Кашгар и Хотан в региона на Западен Синдзян остават сред най-замърсените места в световен мащаб.

Кризата със замърсяването на въздуха в Азия. Графика: Bloomberg

Градовете в Азия, включително Чианг Май, Ханой, Джакарта и Сеул, регистрират рязко увеличение на нивата на фини прахови частици. След 2017 г. замърсяването в Джакарта нарасна с 66%, като се превърна в най-същественото в региона на Югоизточна Азия. 

Последни новини
Още от Новини от света