Китай и Тръмп оставиха Европа самотна

Изборът на Стария континент за съюзник е ограничен на фона на агресивната политика на Тръмп и недоверието към Пекин

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

В ежедневния новинарски поток – включващ заглавия от коронавируса до президентските избори в САЩ, би било лесно да се пропусне случващото се в Прибалтийския регион тази седмица, пише Bloomberg.

В четвъртък китайското посолство в Талин издаде изявление, в което коментира „невежеството, предразсъдъците и възгледите за Студената война“, показани от Естонската външна разузнавателна служба (EFIS) в годишния ѝ доклад.

Документът, публикуван миналата седмица, беше критичен към китайските инвестиции, които според службата се използват за политически цели и представляват заплаха за сигурността.

Отговорът на Китай беше далеч от безпрецедентен. По-рано този месец посолството на страната в друга балтийска държава – Литва, изрази „тежко недоволство“ след подобна оценка.

По-рано посланикът на Китай в Норвегия опроверга доклад на Норвежката разузнавателна служба, според който Китай представлява нарастваща заплаха. Китайският дипломатически представител в Швеция има множество конфликти с правителството там.

Отпорът на тези страни е напомняне, че Китай остава несигурен партньор за Европа, дори на фона на натиска на САЩ, след който се очакваше, че Пекин и Брюксел могат да се сближат. Миналия месец американският лидер Доналд Тръмп посочи, че Европейският съюз третира САШ „по-лошо от Китай“.

На фона на това изказване на Тръмп остават валидни и заплахите му за въвеждане на мита върху европейските автомобили. Нарастващ брой анализатори смятат, че Брюксел може да се окаже новата мишена на американската външна политика, след като САЩ уредят споровете с Китай. 

Така се оказва, че с агресивния Тръмп в Белия дом и на фона на недоверието към Китай, Европа може и да няма много варианти за избор за съюзник.

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света