Колко засегната е китайската икономика от коронавируса?

Кога Китай ще успее да възстанови производство изцяло все още остава отворен въпрос

Снимка: Getty Images Снимка: Getty Images

Най-големият въпрос пред глобалната икономика в момента е колко бързо Китай може да възстанови нормалните си операции, докато се бори с разпространението на коронавируса, който взе близо 1900 жертви и засегна десетки хиляди, пише Bloomberg.

Контролът на правителството и опасенията на гражданите да излизат извън домовете си засегнаха потреблението и редица бизнеси – както на местни компании, така и на гиганти като Starbucks и Alibaba. Междувременно процесите в редица фабрики не могат да бъдат възстановени заради липсата на служители, които трябва да останат в родните си градове или да прекарат няколко седмици под карантина.

Китайската икономика вероятно е работила с капацитет от едва 40-50% пред миналата седмица според доклад на Bloomberg Economics. Следните данни проследяват каква част от втората по големина икономика в света остава засегната.

Движението на хора

Все по-малко хора пътуват в Китай. Графика: Bloomberg 

Броят на пътуванията, предприети в началото на Лунната нова година, остава сравнително същия спрямо същия период през 2019 г. Спадът на пътуванията обаче след 25 януари беше значителен. Средно едва около 20% от миналогодишните пътувания са били извършвани всеки ден, което означава, че милиони хора все още не са се завърнали обратно на работа.

Индустриалното търсене

Потреблението на електричество остава ниско в Китай. Графика: Bloomberg

Търсенето на електричество все още остава по-ниско от обичайното за това време на годината в Китай, което показва, че голяма част от индустриалния капацитет на страната остава незает.

Емисиите азотен диоксид през седмицата след празниците спадат с 36% на годишна база според Центъра за изследвания на енергията и чистия въздух. Забавянето с между 25 и 50% в индустриалните сектори е факторът, допринесъл за спада, твърдят представители на независимата организация.

Проучване след 109 американски производствени компании в Шанхай показва, че докато 70% от тях са оперирали миналата седмица и повече от 90% очакват да възстановят производство през тази, 78% от фирмите смятат, че нямат достатъчно работна сила, за да възстановят пълноценно производствените си линии.

Потреблението

Alibaba, първата голяма китайска технологична корпорация, която отчете резултати след появата на епидемията през януари, заяви, че вирусът подкопава производството и променя моделите на пазаруване, тъй като потребителите се отдръпват от редица разходи, включително за пътувания и ресторанти.

Лунната нова година обикновено е времето, което привлича най-много зрители в кината в Китай. Графика: Bloomberg

Дори потребителите в Китай да искат да харчат, голяма част от магазините остават затворени, а търговците са изправени пред логистични проблеми при доставките към клиенти. Ситуацията може да остане такава, докато разпространението на вируса не се преустанови, служителите не се върнат на работните си места и не се почувстват уверени да харчат отново. 

 

Последни новини
Още от Новини от света