Путин отказва да се отворят архивите за жертвите от ерата на Сталин

Руският президент е в конфликт със Запада относно историческата истина за разделянето на Полша през 1939 г.

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Докато Русия се подготвя за честването на 75 години от победата във Втората световна война, президентът Владимир Путин засилва защитата си за Йосиф Сталин и се обявява против призивите за отварянето на секретните архиви на Съветския съюз относно убийствата на милиони граждани, пише Bloomberg.

Един от многото примери е град Бутово, който се намира на 32 километра от Москва. Там над 20 хил. души са били хвърлени в масов гроб. „Трябва да знаем истината. Не трябва да се правят опити за замаскиране на историята“, коментира Кирил Каледа, руски православен свещеник.

Кремъл кани всички световни лидери на големите чествания по повод победата в т.нар. Велика отечествена война. Но същевременно Путин се противопоставя на Запада по отношение на случилото се след сключения между Хитлер и Сталин пакт Рибентроп-Молотов през 1939 г. През септември 2019 г. Русия отхвърли резолюция на Европейския парламент, която поставя равенство между престъпленията на СССР и Нацистка Германия и посочва, че тайното споразумение за разделянето на Полша и балтийските държави е проправило пътя за започването на войната.

Резервите на руския президент по отношение на историческото наследство на Сталин отразяват вижданията му за съветската ролята на СССР по време на Втората световна война, през която за загинали над 27 млн. съветски граждани. Путин поставя победата от войната в центъра на идеологическите усилия да представи визията си за силна държава, която не трябва да се извинява за миналото си и е способна да се изправи срещу Запада след разпадането на Съветския съюз.

Но зад тази визия се крият масовите репресии по време на управлението на Сталин и историческите събития около съветската окупация на Източна Европа след края на войната. Подготовката за годишнината от края на войната се случват паралелно с въвеждането на конституционни промени, които вероятно ще позволят на Путин да управлява след края на президентския му мандат през 2024 г.

Възходът на руския патриотизъм

Путин залага на патриотизма, за да поддържа своята обществена подкрепа. Това се случва на фона на конфронтацията на Русия със САЩ и съюзниците ѝ след анексирането на полуостров Крим от Украйна през 2014 г. и военната интервенция в източната част на страната. Междувременно доходите на руските граждани намаляват заради влиянието на международните санкции срещу Москва.

През годините Путин е критикувал култът към личността на Сталин и е определял методите му като неприемливи. Но в интервю от 2017 г. пред американския режисьор Оливър Стоун руският президент коментира, че западните сили използват темата, за да опетнят СССР и Русия. Според Путин комунистическият лидер е бил прекомерно демонизиран.

Защитата на Путин към Сталин и Съветския съюз заплашва да подкопае усилията на Москва да успокои напрежението със Запада. Американският президент Доналд Тръмп и британският премиер Борис Джонсън обмислят поканата на Путин да присъстват на военния парад на Червения площад на 9-ти май. Френският президент Еманюел Макрон вече потвърди, че ще присъства.

Последни новини
Още от Новини от света