Китайският президент остава оптимистичен за икономиката въпреки коронавируса

Икономистите обаче не са съгласни с прогнозите на Си Дзинпин

Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Xinhua News Agency Китайският президент Си Дзинпин. Снимка: Xinhua News Agency

Китайският президент Си Дзинпин изрази оптимизъм относно представянето на икономиката на азиатската страна тази година, но икономистите не са така уверени, като много банки вече намалиха прогнозите си за растежа, пише Bloomberg.

„Ние имаме способността и увереността не само да се справим с епидемията, но и да постигнем поставените цели и задачи за икономическото и социално развитие. Вярвам, че Китай ще бъде по-проспериращ, след като преодолее тази епидемия“, заяви Си пред индонезийския лидер Джоко Видодо в рамките на телефонен разговор, цитиран от официалната новинарска агенция Xinhua.

Съобщението беше разпространено в китайските медии, като свързан с правителството икономист посочи, че ефектът от вируса ще е временен и няма да спре Китай да постигне целта си за удвояване на брутния вътрешен продукт и доходите на глава от населението спрямо постигнатите през 2010 г. резултати.

„Той (вирусът) няма да окаже дългосрочно влияние върху предлагането и производителността на фабриките, нито ще засегне потенциалния капацитет за растеж на китайската икономика“, коментира вицепрезидент на Китайската академия за обществени науки пред People. Според него Китай може да постигне целите си, ако икономическият растеж през тази година е около 5.7%.

Още по темата

Междувременно икономистите в много инвестиционни банки вече намалиха прогнозите си за растежа на китайската икономика през първото тримесечие на 2020 г. S&P Global Ratings заяви, че ръстът през тази година може да достигне 5%, като все още голяма част от служителите в китайските фабрики не могат да се завърнат на работа заради ограничения при пътуванията, а за компаниите остава неясно кога ситуацията ще се подобри.

Citigroup понижи прогнозата си за растеж два пъти през последните две седмици.

Според китайския лидер властите са на важен етап в борбата срещу вируса, който вече взе над 1000 жертви и доведе до опасения от по-широко забавяне на втората по големина икономика в света.

Гуверньорът на Федералния резерв на САЩ Джером Пауъл посочи пред американските власти, че централната банка следи отблизо разпространението на вируса, като го добави сред рисковете, заплашващи американската и световна икономика.

„Следим отблизо ситуацията с разпространението на коронавируса, която може да доведе до смущения в Китай, които да се прехвърлят върху останалата част от глобалната икономика“, заяви Пауъл във вторник.

 

Последни новини
Още от Новини от света