Бедна Ангола взе на мушка милиардерите си

Страната, богата на петрол и диаманти, но с милиони, които живеят в бедност, се опитва да се справи с корупцията по високите етажи на властта

Луанда, Ангола, Снимка: Simon Dawson/Bloomberg Луанда, Ангола, Снимка: Simon Dawson/Bloomberg

За цялото си богатство от петрол и диаманти Ангола е едно от най-лошите места за живеене в света. След края на бруталната 27-годишна гражданска война през 2002 г., южноафриканската държава претърпя разграбването на държавни средства от елита, свързан с политическата класа, а по-голямата част от населението, което стига 31 милиона души, остана затънало в бедност. Някои от замесените в грабежа са свързани с Жозе Едуарду душ Сантуш, който се оттегли като президент през 2017 г. след 38 години на власт и беше заменен от министъра на отбраната Жоао Лоренцо. Преходът ускори борбата с корупцията, а сред тези, към които е насочена тя, са дъщерята на душ Сантуш Изабел, и синът му Хозе Филомено.

Колко корумпирана е Ангола?

Незаконното забогатяване и корупция са толкова разпространени, че „gasosa“, португалската дума за газирана напитка, се е превърнала в жаргон за подкупи. Страната се нарежда сред най-корумпираните в света от базираната в Берлин организация Transparency International. Спорните бизнес сделки, които помогнаха на Изабел душ Сантуш да стане най-богатата жена в Африка - подробно описани в международно медийно разследване, наречено Luanda Leaks - са последните в редица скандали около предполагаемата злоупотреба с държавни средства и незаконното присвояване на пари от петрол.

Какво се твърди, че е направила Изабел душ Сантуш?

От прокуратурата в Ангола обявиха, че душ Сантуш и четирима други са заподозрени по разследване за злоупотреби по време 18-месечното й  председателство на държавната петролна компания Sonangol. Тя бе лишена от поста през ноември 2017 г. Анголският съд замрази активите й в страната и тези на съпруга й Синдика Доколо, и на един от директорите. Прокурорите твърдят, че тримата са участвали в незаконни сделки с държавни компании, които струват на правителството 1.14 млрд. долара. Докладът Luanda Leaks, публикуван от Международния консорциум на разследващи журналисти, представя доказателства, че душ Сантуш е направила състоянието си чрез съмнителни сделки с държавата, използвайки мрежа от около 400 компании от Малта до Хонконг.

Как отговори тя?

Душ Сантуш, която описва себе си като жена, постигнала успха си сама в доминиран от мъже бизнес свят, отрича всякакви неправомерни действия. Тя казва, че е жертва на политическа вендета и се е зарекла да се бори с обвиненията срещу себе си чрез международни съдилища. Данните на Bloomberg показват, че 46-годишната Изабел, която живее извън Ангола от 2018 г., има богатство с нетна стойност от около 2 милиарда долара. Нейната бизнес империя включва дялове в Unitel, най-голямата телекомуникационна компания в Ангола, и в два от най-големите частни кредитори в страната - Banco de Fomento Angola и Banco BIC. Тя също има непреки участия в португалската петролна компания Galp Energia SGPS SA и кабелната компания NOS SGPS SA.

Ами по-малкият й брат?

Според финансовото министерство Жозе Филомено душ Сантуш, на 42 години, се опитал да източи 1.5 милиарда долара от централната банка само дни преди баща му да се оттегли като президент, а средствата били необходими, за да се осигурят 35 млрд. долара финансиране за Ангола. Централната банка извърши първоначален превод от 500 милиона долара по сметка на HSBC Holdings в САЩ през август 2017 г., но властите там заподозряха измама и блокираха плащането. Парите са върнати в Ангола. Жозе Филомено също отрича всякакви неправомерни действия и обвинява анголските власти, че са го жертвали заради семейните му връзки. Съдебният му процес започна през декември 2019 г. Обвиняем е и Валтер Филипе да Силва, бивш управител на централната банка.

Лоренцо достатъчно сериозен ли е в борбата с корупцията?

Лоренцо казва, че води война срещу корупцията - кампания, която му спечели прозвището „Терминаторът“, давайки за пример 45 дела, които са в съда и целят да възстановят повече от 4.1 милиарда долара разграбени средства. И това е доказателство за неговата ангажираност към борбата с корупцията. Досега мерките бяха насочени главно към членове на семейство душ Сантуш и техните сътрудници. Според критиците обхватът ще трябва да се разшири, за да разсее обвинението, че основната му мотивация е да консолидира властта и да се отърве от предишните управляващо. Междувременно Ангола се придвижи от 165 място в класацията за възприемане на корупцията на Transparency International до 146-то място от 180 държави. 

Какви са перспективите за икономиката на Ангола?

Икономиката изживя възход заради ресурсите й, но от 2016 г. изпитва затруднения поради срива в цената на петрола, който представлява по-голямата част от държавните приходи и износа. Спадът предизвика масова безработица и ускоряваща се инфлация. Според оценките на Световната банка 28% от населението живее с по-малко от 1.90 долара на ден. Докато течеше кандидатпрезидентската му кампания Лоренцо обеща „икономическо чудо“, което ще извади милиони от неговите сънародници от бедността.

Още по темата

През 2018 г. обаче поиска 3.7 милиарда долара от Международния валутен фонд. МВФ прогнозира, че икономиката ще излезе от рецесията през тази година и ще расте с повече от 3% средно на година до 2024 г.

Последни новини
Още от Новини от света