Руската олигархия трябва да обмисли бъдещето си

Задаващият се преход ще бъде критичен. Едно поколение олигарси на по около 70 години контролира огромни части от икономиката на Русия

Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg Снимка: Andrey Rudakov/Bloomberg

Попитайте някой руски олигарх как е спечелил състоянието си и почти сигурно ще ви бъде  предложена добре заученa история за издигането от нищетата на смел, неук предприемач, който се е възползвал от щастлива възможност, която се е изправила на пътя му.

Ако обаче го запитате как смята да раздаде богатството си, най-вероятно ще получите празен поглед, предава Investor.bg, позовавайки се на думите на Хенри Фой пред Financial Times.

Магнатите, чието имане произтича от успешно заграбените активи през 90-те години на миналия век чрез фалшиви търгове, неясни банкови заеми или откровени кражби, които след това умело защитиха печалбите си чрез политическо маневриране и близки отношения с Кремъл, трябва скоро да обмислят как да предадат своите империи.

Задаващият се преход ще бъде критичен. Едно поколение олигарси на по около 70 години контролира огромни части от икономиката на Русия, която е в размер на 1,7 трлн. долара. Всички те са израснали в страна, в която частната собственост е била забранена в продължение на 70 години по време на съветската власт и където регулациите, защитаващи корпоративната собственост след 1991 г., облагодетелстваха властимащите.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света