Вашингтон и Пекин се съгласиха на нови преговори за реформи

Новите преговори ще се провеждат отделно от тези за втората фаза на търговската сделка

Китайският президент Си Цзинпин и американският президент Доналд Тръмп. Снимка:  Qilai Shen/Bloomberg Китайският президент Си Цзинпин и американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Съединените щати и Китай се споразумяха да проведат други преговори, за да се борят за реформи в двете страни и да решат споровете си. По този начин Пекин и Вашингтон се връщат към формата от предишните администрации, който отговорниците по търговските въпроси в кабинета на Тръмп някога осмиваха, пише Wall Street Journal, цитиран от investor.bg.

Усилията ще бъдат ръководени от министъра на финансите Стивън Манучин, а вероятно и от китайския вицепремиер Лю Хъ, твърдят служители на американската администрация и други, запознати със случващото се.

Още по темата

Споразумението ще бъде обявено официално на 15 януари, като част от подписването на първа фаза от търговската сделка между САЩ и Китай, която включва китайски покупки на американски стоки и някои реформи в китайската икономическа система. Сделката е първата пълна пауза на продължаващата две години търговска война.

Новите преговори ще се провеждат отделно от тези за втората фаза на търговската сделка.

Усилията на Манучин и Лю имат за цел обсъждането на проблемите между двете държави и ще са възможност представители от всички нива на двете правителства да се срещнат и да създадат по-здрави отношения. За разлика от това, търговските преговори включват ограничен брой участници от двете правителства.

“Това е напълно различен процес” от търговските преговори, посочва представител на американската администрация.

Последни новини
Още от Новини от света