Петролът изпраща най-добрата си година от 2016 г. насам

Годината като цяло беше изключително волатилна, като през август се наблюдаваше най-големия спад в цените заради ескалацията на напрежението на търговския фронт

Снимка: David Ryder/Bloomberg Снимка: David Ryder/Bloomberg

Петролът е готов за най-големия ръст в цената си от 2016 г. насам на фона на напрежение в Близкия изток и очаквания за свиване на американските запаси, съобщава Bloomberg.

Иран задържа кораб, превозващ контрабандно гориво близо до протока Хормур, след като САЩ извършиха пет въздушни удара в пет бази, подкрепяни от Иран в Ирак и Сирия. В същото време според проучване на Bloomberg американските запаси от суров петрол ще регистрират спад за трета седмица подред.

Петролът поскъпна с около 34% през 2019 г. - най-доброто му представяне от 2016 г. насам, като в края на годината пазарът беше подкрепен от пробив в търговските преговори между САЩ и Китай и споразумението в рамките на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) за допълнително свиване на производството.

Годината като цяло беше изключително волатилна, като през август се наблюдаваше най-големия спад заради ескалацията на напрежението на търговския фронт. След това цените скочиха бързо през септември след ударите по петролни съоръжения в Саудитска Арабия.

“Търговската война между САЩ и Китай беше водещият фактор за петролните пазари в началото на 2019 г., като в края на годината пак той е този, който ръководи цените на черното злато“, коментира Вандана Хари от Vanda Insights.

Американският суров петрол WTI поскъпна до над 60 долара за барел през декември след предизвикателствата на пазара през втората половина на годината. Графика: Bloomberg

Последни новини
Още от Новини от света