Макрон призова НАТО да измести фокуса от Русия

Според лидера на Франция заплахата от тероризъм е далеч по-сериозна

Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg Френският президент Еманюел Макрон. Снимка: Jeanne Frank/Bloomberg

Френският президент Еманюел Макрон призова лидерите на НАТО да преразгледат стратегията на алианса по време на предстоящата среща в Лондон следващата седмица. Според него фокусът трябва да бъде изместен от Русия към заплахата от тероризъм, съобщава Bloomberg.

„Русия ли е нашият враг днес? Или Китай? Или целта на НАТО е да ги определи като врагове? Не вярвам“, заяви Макрон в рамките на съвместна конференция с генералния секретар на НАТО Йенс Солтенберг в Париж. По думите на френския лидер общият враг в рамките на НАТО днес е тероризмът, който засяга всяка от страните членки на алианса.

Още по темата

Франция отдавна търси начини да промени 70-годишния военен алианс, създаден с цел да осигури колективна сигурност срещу бившия Съветски съюз. Макрон разтревожи европейските партньори по-рано този месец, като заяви, че иска да подобри отношенията си с руския президент Владимир Путин въпреки руската агресия в Украйна.

„НАТО е колективен отбранителен алианс“, заяви още Макрон. Според него въпросите, които трябва да бъдат изяснени, са свързани с това кой е общият враг и кои всъщност са общите цели на съюзниците в рамките на НАТО.

Последни новини
Още от Новини от света