ОИСР очаква глобалният растеж през 2019 г. да е най-слаб за последните 10 години

Базираният в Париж политически форум призова правителствата за действия

Снимка: Qilai Shen/Bloomberg Снимка: Qilai Shen/Bloomberg

Глобалната икономика е в застой, от който няма да излезе, докато правителствата не революционализират политиките си и начините, по които инвестират, вместо да се надяват на цикличен подем, посочва Организация за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), цитирана от Bloomberg.

Докладът за икономическите перспективи предвижда, че световната икономика ще нарасне с 2,9% през тази и следващата година. Това би бил най-слабият темп на ръст за последното десетилетие. ОИСР коригира прогнозата си за ръста през 2020 г. след като през септември тя предвиди увеличение от 3%.

ОИСР очаква глобалната икономика да нарасне с 2,9% през 2019 г. Графика: Bloomberg 

Базираният в Париж политически форум прогнозира, че през 2021 г. глобалната икономика ще нарасте с 3%, но само ако се премахнат рисковете като търговските войни и неочакваното рязко забавяне на китайската икономика.

По-голяма тревога обаче повдига факта, че правителствата не успяват да се справят с глобални предизвикателства като изменението на климата, цифровизацията на техните икономики и мултиполярния световен ред, който се появи след падането на комунизма.

„Би било грешка в политиката да се разглеждат тези промени като временни фактори, които могат да бъдат разрешени с паричната или фискалната политика. Те са структурни променливи“, заяви главният икономист на ОИСР Лорънс Буун и добави „Без ясна политическа насока по тези въпроси несигурността ще продължи да нараства, което, от своя страна, ще навреди на перспективите за растеж“.

Вижте повече на Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света