Юнкер: Няма да има стабилност без схемата за гарантиране на депозитите

Този инструмент обаче има много противници

Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg Снимка: Jasper Juinen/Bloomberg

Въпреки че в последните години бе постигнат сериозен напредък в укрепването на еврозоната и европейския икономически паричен съюз, има някои неща, за които съжалявам, че не бе постигнато съгласие. Това коментира председателят на ЕК Жан-Клод Юнкер пред Европейския парламент. Той даде отчет за свършената работа по време на своя мандат, който изтича на 31 октомври, пише Investor.bg.

Юнкер уточни, че без схемата за гарантиране на депозитите няма как да има стабилен банков съюз. Този инструмент среща много съпротива основно защото държавите със стабилни банкови системи и публични финанси не са съгласни да плащат на потърпевши, които са си вложили парите във фалирали банки в недисциплинирани държави.

Юнкер като цяло винаги е бил привърженик на развитието на по-строг контрол на банките чрез единен надзорен механизъм и единен механизъм за преструктуриране, които да бъдат изградени постепенно.

В отчета си той припомни, че от 2014 г. насам банките, които са пряко под надзора на Европейската централна банка, увеличиха своя капитал с 234 милиарда евро, а с увеличението на допълнителните ликвидни активи от 813 милиарда евро сега са и много по-устойчиви на сътресения по отношение на ликвидността.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

Последни новини
Още от Новини от света