Бюджетите в еврозоната дават слаби надежди на ЕЦБ за фискални стимули

Германия е сред малкото страни, които имат възможност да увеличат разходите, но тя не изглежда склонна да го направи

Снимка: Alex Kraus/Bloomberg Снимка: Alex Kraus/Bloomberg

Призивите на гуверньора на Европейската централна банка Марио Драги към правителствата да увеличат разходите, за да подкрепят икономиката, изглежда не срещат чуваемост, пише Bloomberg.

Според анализ на HSBC, изготвен на базата на предварителните бюджети на страните, фискалният тласък от допълнителното харчене ще бъде около 0,4% от икономическото производство в еврозоната.

„Това е по-малко от половината от необходимото увеличение на бюджета за доближаване на растежа до стойности, близки до потенциала му“, заяви Фабио Балбони, европейски икономист в HSBC.

Според него увеличението на разходите няма да е достатъчно.

„Страните с високи дългове, като Франция, Италия и Испания, нямат достатъчно опции за увеличение на харчовете, докато Германия изглежда не би приела с охота фискална експанзия“, добавя той.

Още по темата

Още по темата

ЕЦБ се сблъска с известно неодобрение на призивите си от страни като Германия да разхлабят портфейла. Драги обяви въвеждането на монетарни стимули миналия месец, които включват намаляване на лихвените проценти и подновяване на количествените улеснения. Гуверньорът обаче посочи, че ефективността на политиките зависи от увеличението на държавните разходи. Очакванията за момента са Драги да повтори призива си на последната му пресконференция начало на институцията в четвъртък.

Германският финансов министър Олаф Шолц се опита да отклони натиска за увеличаване на разходите. По време на срещата на Международния валутен фонд миналата седмица той заяви, че страната му вече е направила много, а икономическата ситуация не изисква бърз фискален отговор.

„Това поставя ЕЦБ в безизходица“, посочи Балбони. Според него Кристин Лагард, наследникът на Драги, „има по-добри шансове да убеди страните с бюджетен излишък да харчат повече". Според него обаче "тя няма инструменти, с които да постигне това“. 

Последни новини
Още от Новини от света