Даниел Лакайе: Криза ще има там, където вярваме, че няма риск

Централните банки направиха точно обратното на това да нормализират паричната политика, заяви професорът по глобална икономика и финанси

Професорът по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria Професорът по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе. Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Кризата се случва там, където вярваме, че няма риск. А в момента вярваме, че няма риск на облигационния пазар. Това каза професорът по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе по време на четвъртата годишна конференция на Bloomberg TV Bulgaria The Next Big Thing

Според него, когато централните банки ни казват, че инфлацията е ниска, трябва да се замислим, че имотите в Европа на много места са поскъпнали с до три пъти.

„Важно е за нас да имаме сигурност, като в момента сме сигурни, че политиката на ниски лихви ще продължи дълго време“, каза още Лакайе. Той обаче посочи, че въпреки че през 2019 г. централните банки е трябвало да нормализират паричната политика, то те са направили точно обратното.

По неговите думи в момента можем да сме сигурни, че търговската война ще продължи да носи несигурност.

„Когато активите убежища са скъпи, всичко останало изглежда атрактивно“, заяви по време на презентацията си в София Даниел Лакайе.

Още по темата

Според него, преди да си зададем въпросa, кое е следващото голямо нещо, то трябва първо да си отговорим на въпроса кое е било най-голямото нещо в миналото. Това, което знаем от миналото по неговите думи, е че всяка криза е предизвикана от слабо търсене.

„Търсенето е именно това, което опитват да стимулират централните банки, но те не успяват. Oстава въпросът дали ако правителствата увеличат харченето също ще успеят да повишат търсенето“, обясни още Лакайе.

Според него лош съветник е носталгията и негативното мислене.

„По отношение на бъдещето трябва да обърнем внимание на 3 неща – технологиите, увеличаването на средната класа в света, както и нарастване на средната възраст на населението“, каза в обобщение професорът по глобална икономика и финанси Даниел Лакайе.

Последни новини
Още от Новини от света