Централните банки очакват доларът да царува още 25 години

Очаква се обаче китайският юан да си извоюва допълнителна слава

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Мениджърите, отговарящи за валутните резерви, в централните банки по целия свят очакват доларът да остане доминиращ поне за още четвърт век, съобщава Bloomberg.

Приблизително 66% от мениджърите смятат, че зелените пари ще останат резервна валута през следващите 25 години, показва проучване на UBS Asset Management сред 30 централни банки. Валутата на САЩ представлява около 62% от общите валутни резерви на централната банка на стойност 11,7 трлн. долара, съобщи Международният валутен фонд миналия месец.

Управителят на Английската централна банка обаче се обяви против хегемонията на долара през август заради опасността от господстващото влияние на валутата върху търговията. Все пак обаче според UBS доларът е най-добрата валута убежище.

„Доминирането на щатския долар във валутните резерви в световен мащаб, със среден дял от над 60% през последните 25 години, е постоянна характеристика на управлението на резервите“, пишат анализаторите от UBS в доклада си.

Още по темата

Очаква се обаче китайският юан да си извоюва допълнителна слава. UBS установи, че 38% от анкетираните смятат, че юанът ще стане резервна валута на нивото на долара и еврото през следващия четвърт век.

За сравнение, еврото представлява малко над 20% от резервите през второто тримесечие по данни на МВФ.

Още изводи от проучването:

- 82% от анкетираните са посочили, че глобалното икономическо забавяне и завръщането на дефлационните тенденции са основни рискове, пред които е изправена световната икономика, спрямо 0% в миналогодишното проучване;

- Търговските войни се нареждат като основна грижа сред участниците в проучването за поредна година;

- 77% от анкетираните са посочили, че са инвестирали в юани или обмислят да насочат валутни резерви към китайската валута;

- 67% от участниците в проучването са посочили представянето на златото по време на криза като причина за решението им да инвестират в ценния метал, докато 46% от тях го определят като „част от политиката им за хеджиране на експозициии в щатски долари“.

Последни новини
Още от Новини от света