Защо правителството на Еквадор избяга от столицата след рязък скок в цените на горивата?

Камионите и таксиметровите шофьори започнаха да блокират магистралите в страната, след като правителството спря субсидиите за бензин и дизел на 3 октомври

Снимка: Johis Alarcon/Bloomberg Снимка: Johis Alarcon/Bloomberg

Правителството на Еквадор избяга от столицата Кито, след като демонстранти събориха петролни инсталации и създадоха хаос в града заради нарастващите разходи за горива, съобщава Bloomberg. Докато насилието се разрастваше Ленин Морено обвини привържениците на своя предшественик Рафаел Кореа, че се опитват да свалят правителството му. Кореа отрече каквото и да било участие в събитията.

Кои протестира и за какво?

Камионите и таксиметровите шофьори започнаха да блокират магистралите в страната, след като правителството спря субсидиите за бензин и дизел на 3 октомври. Към тях се присъединиха различни групи, включително студенти и противници на правителството. Протестиращите нахлуваха в сгради и нападнаха енергийни съоръжения. Бяха запалени полицейски и военни превозни средства, докато силите за сигурност се бориха за овладяване на насилието и правителството обяви извънредно положение.

Защо субсидиите за горива са толкова голям проблем?

Те струват на правителството близо 1,4 милиарда долара годишно - около 5% от бюджета, а Морено трябва да подобри публичните финанси съгласно споразумение с Международния валутен фонд. МВФ и рейтинговите агенции приветстваха този ход, но противниците на Морено казват, че бедните не могат да си позволят по-високите разходи за гориво или билети за автобуси. Държавните субсидии за горива пък са въведени от 70-те години. Поскъпването на горивата винаги предизвиква вълнения и то по целия свят. Увеличаването на цените на газа даде искра на движението на жълтите жилетки във Франция.

Какво не е наред с икономиката?

Подобно на много от своите съседи в Латинска Америка, Еквадор е уязвим на колебанията в световните цени на стоките. Страната, която наскоро обяви, че ще напусне Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) беше силно засегната от спада в цените на суровия петрол през 2014-2015 г. и беше в рецесия през 2016 г. Бившият президент на страната пък повиши заплатите в публичния сектор и предприе редица необмислени ходове, които повишиха дълга на страната до над законовата граница от 40% от БВП. Заемът от 10,2 милиарда долара, който Морено е осигурил от МВФ, Световната банка и Междуамериканската банка за развитие, трябваше да смекчи удара на фона на намаляване на разходите.

Какво казват протестите за Морено?

Одобрението му достигна 77% през август 2017 г., но през юли падна до 22%, до голяма степен поради усещането, че той не е работил достатъчно бързо, за да поведе икономиката по правилния път. Ограничаването на субсидиите за горивата намали подкрепата му сред бизнес елита, както и сред средната класа, но предизвика гнева и на по-бедните еквадорци и транспортните организации.

Защо правителството избяга от столицата?

Столицата Кито се намира на 2800 метра надморска височина и по тази причина градът е силно уязвим, ако бъдат блокирани и малкото пътища към града. Полетите бяха отменени, тъй като пътищата към летището бяха блокирани. Правителството заяви, че безпрецедентната стъпка за преместване на членовете на правителството в крайбрежния град Гуаякил ще помогне за деескалиране на конфликта.

Последни новини
Още от Новини от света