Volvo и Geely създават ново обединение в надпреварата за електромобили

Атмобилните производители обединяват звената си за разработка и производство на двигатели

Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg Снимка: Kristian Helgesen/Bloomberg

Шведският автомобилен концерн Volvo Cars ще слее своето звено за разработка и производство на двигатели с това на китайската Geely, създавайки подразделение за доставка на марки като Lotus, LEVC, Lynk и Proton, съобщава Ройтерс.

Този ход бележи най-пресния пример за консолидация в сектора за производство на двигатели, тъй като по-строгите регулации по отношение на изгорелите газове и вредни емисии увеличават разходите на компаниите относно разработването на своите продукти в момент, когато ръстът на дела на електромобилите поставя под въпрос дългосрочното търсене на автомобили с двигатели с вътрешно горене.

Конкурентът Volkswagen, който стартира мащабна програма за масово производство на електрически превозни средства, вече предупреди своите вътрешни доставчици, че е необходимо да се създадат структури за консолидиране на активите по отношение на двигателите с вътрешно горене. 

В момента Volvo произвежда 600 000 конвенционални двигатели, число, което нараства до около 2 милиона броя, когато се комбинира с активите на Geely. Това позволява на компанията да свие разходите си за компоненти и разработка, посочва главният изпълнителен директор на Volvo Хакан Самуелсон пред Ройтерс.

Това ще позволи на дружеството, в което Geely инвестира 3,7 млрд. долара през 2017 г., превръщайки се в най-големия акционер във Volvo, да насочи по-бързо своите ресурси към изграждането и разработването на гама от изцяло електрифицирани луксозни автомобили.

Повече по темата четете на Investor.bg

Последни новини
Още от Новини от света