Германците са лидери в потреблението на картон и хартия

На второ място са САЩ

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Всеки германец е консумирал средно 241,7 килограма хартия  и картон през миналата година, пише германският седмичник Die Zeit.

Това потребление на глава от населението в Германия толкова високо, колкото в никоя друга индустриална държава и нововъзникващ пазар от Г-20, съобщава Saarbrücker Zeitung, позовавайки се на отговора на федералното правителство на искане на Зелените. На второ място са САЩ с употреба от 211 килограма.

По-специално потреблението на хартиени опаковки се е увеличило значително, пише още Die Zeit. Последно то е било в размер 96,3 килограма на глава от населението на годишна баца. През 1991 г. е възлизало до под 70 килограма. Една от причините за това развитие е експанзията на онлайн търговията, каза тя. Правителството в Германия и принадлежащите му органи също допринасят за високото потребление. Още през 2015 г. бе съобщено, че са използвани 1,15 милиарда листа хартия - макар и с тенденция към намаляване: през 2018 г. тя е била 1,05 млрд.

Говорителят за околната среда от парламентарната група на Зелените Бетина Хофман заяви пред Saarbrücker Zeitung, че за германското производство на хартия е необходима чисто аритметично горска площ от 40 000 футболни игрища. В този ред на мисли тя призовава за законово установяване на инициатива за ограничаване на отпадъците, сред които хартия и картон.

Последни новини
Още от Новини от света