Какво предизвика трусовете на пазарите?

Страхът от втора търговска война доведе до най-лошия ден в годината за европейските пазари

Снимка: Michael Nagle/Bloomberg Снимка: Michael Nagle/Bloomberg

Капиталовите пазари в САЩ и Азия отчетоха сериозни спадове след най-големите понижения в Европа от декември насам, като това се случва на фона на речна на Борис Джонсън и очакваните нови мита върху европейски стоки, обобщава картината Bloomberg.

Най-лошият ден в годината

Европейските акции регистрираха най-големите си загуби от началото на декември в сряда, тъй като глобалните рискове, сред които тревожни данни за производствения сектор, липса на напредък по отношение на Brexit, евентуален импийчмънт на Тръмп в САЩ и протестите в Хонконг, дадоха много причини на инвеститорите да продават.

Бенчмаркът на сините чипове във Великобритания FTSE 100 отбеляза най-големият си спад от началото на 2016 г., спускайки се надолу с 3,2%. През нощта поевтиняха с около 2% и акциите в Токио и Сидни, докато в САЩ широкият показател S&P 500 загуби около 3% за два дни. В същото време инвеститорите се насочиха към активи убежища като йената и златото. 

Втора търговска война

Перспективата за търговска война между САЩ и Европейския съюз създава допълнително напрежение на пазарите. Обратът дойде в сряда, когато Световната търговска организация даде зелена светлина на американския президент Доналд Тръмп да наложи мита на стойност 7,5 млрд. долара върху европейски износ заради държавните субсидии за Airbus. Цената на шондлаското уиско, френското вино, сиренето и други европейски стоки са напът да поскъпнат за американските потребители.

Петролът

Цените на петрола се задържат близо до най-ниските си нива за последните два месеца, тъй като запасите от суров петрол в САЩ отчетоха най-голямо повишение от май насам - с 3,1 млн. барела. В същото време разочароващите икономически данни в САЩ допринесоха за песимизма по отношение на перспективите за търсенето.

Петролът регистрира седемдневна губеща серия в сряда – най-дългият подобен период от почти една година заради притесненията за световна рецесия. Допълнителен натиск върху цените на черното злато оказа и бързото възстановяване на производството в Саудитска Арабия и успокояването на напрежението в Персийския залив.

Американската икономика

Броят на новите работни места в САЩ нараства с по-малко от очакваното през септември, а данните за август бяха ревизирани в посока надолу. Това охлаждане на пазара на труда по всяка вероятност се дължи на свиване в производствения сектор, крехката перспектива за глобалната икономика и продължаващата търговска война с Китай.

Работните места в частния сектор в най-голямата икономика в света се увеличават със 135 хил. през септември спрямо отчетените 157 хил. месец по-рано (ревизирани от първоначално отчетените 195 хил.), сочат данните на ADP. Това е най-слабият резултат от три месеца насам и под консенсусната прогноза от 140 хил. нови работни места.

Данни за американската промишленост показа най-слабото представяне на сектора от десет години насам.

Brexit

Борис Джонсън заяви в сряда, че планът му включва компромис от страна на Великобритания и се надява и Европейският съюз да направи компромис от своя страна. Той каза, че ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, алтернативата е Brexit без сделка.

Новите предложения на Обединеното кралство по отношение на ирландската граница изключват проверки на или в близост до ирландската граница, защита на съществуващите регулаторни разпоредби за земеделските производители и бизнеса от двете страни на границата, и Великобритания да има контрол върху търговската си политика от самото начало.

Тази и още подобни теми ще са сред акцентите на годишната конференция THE NEXT BIG THING на Bloomberg TV Bulgaria, която ще се проведе на 17 октомври в зала 6 на НДК.
 

Последни новини
Още от Новини от света