Борис Джонсън предупреди, че алтернативата му е Brexit без сделка

Джонсън разкритикува идеята за повторен рефендум, задавайки въпроса „можете ли да си представите още три години от същото“

Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg Снимка: Chris Ratcliffe/Bloomberg

Борис Джонсън заяви в сряда, че планът му включва компромис от страна на Великобритания и се надява и Европейският съюз да направи компромис от своя страна, съобщава Financial Times. Той каза, че ако двете страни не успеят да постигнат споразумение, алтернативата е Brexit без сделка.

„Това не е резултат, който сме искали. Това изобщо не е резултатът който искаме. Но нека ви кажа, мои приятели, това е резултатът, за който сме готови“, посочи Борис Джонсън.

Джонсън определи Brexit като възможност само по себе си и разкритикува идеята за повторен рефендум, задавайки въпроса „можете ли да си представите още три години от същото“.

Новите предложения на Обединеното кралство по отношение на ирландската граница изключват проверки на или в близост до ирландската граница, защита на съществуващите регулаторни разпоредби за земеделските производители и бизнеса от двете страни на границата, и Великобритания да има контрол върху търговската си политика от самото начало.

В заключение на днешната си реч премиерът на Великобритания призова за приключване на Brexit с думите: „Нека най-накрая да повярваме в себе си“.

Борис Джонсън произнесе речта си по време на годишната конференция на Консервативната партия в Манчестър.

„Очаква се британското правителство да разкрие детайлите на предложението към ЕС в писмо по-късно в сряда“, посочиха официални представители, цитирани от The Wall Street Journal.

От своя страна, европейски представители заявиха, че преговарящият екип на блока ще се срещне с дипломати от останалите 27 страни членки, за да обсъдят британските предложения в сряда вечер.

Междувременно опозиционните партии във Великобритания продължават да не намират изход от ситуацията и след днешната среща. Опозицията все още няма конкретен план, с който да попречи на раздялата между Великобритания и ЕС без споразумение, тъй като различните фракции в нея имат различни идеи за начина, по който това трябва да се случи, съобщава Bloomberg.

Шотландската национална партия например поиска вот на недоверие, докато лейбъристите продължават да смятат, че това не е правилният ход.

* Информацията е допълнена към 15:23 ч. 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света