Джонсън остава уверен въпреки разследването на Върховния съд

Британската институция разглежда законността на решението на премиера да отложи работата на парламента

Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Британската институция разглежда законността на решението на премиера да отложи работата на парламента Британският премиер Борис Джонсън. Снимка: Британската институция разглежда законността на решението на премиера да отложи работата на парламента

Върховният съд на Великобритания разглежда законно ли е решението на премиера Борис Джонсън да отложи работата на парламента, пише Bloomberg.

Това е казус, който не само застрашава да подкопае позицията на Джонсън като министър-председател, но може да го принуди и да върне законодателите на работа по-рано от предвиденото, давайки повече време на противниците на Brexit без сделка да приемат закони, с които да уредят кога или как Великобритания ще напусне Европейския съюз (ЕС).

По време на среща на кабинета Джонсън посочи, че е „уверен“ в законовите аргументи на правителството.

Премиерът, който по-рано разговаря с германския канцлер Ангела Меркел, заяви пред министрите си, че се е съгласил разговорите за Brexit да се засилят по време на срещата си с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер в понеделник.

Джонсън „продължава да вярва, че има как да се постигне сделка с ЕС, но в същото време планирането на процеса без споразумение трябва да продължи“, посочи говорителят на британския министър-председател Джеймс Слак пред репортери. Техническите и политически разговори ще продължат тази седмица, добави той.

Още по темата

Още по темата

 

Последни новини
Още от Новини от света