Цените на жилищата в Гърция с най-бърз темп на растеж от над 12 г.

Те отчитат увеличение от 7,7% през второто тримесечие спрямо същия период на 2018 г.

Снимка: pixabay.com Снимка: pixabay.com

Жилищният пазар в Гърция подновява набирането на инерция през второто тримесечие. Цените са скочили с най-бързия си темп от над 12 години, подтикнати от раззвиването на икономиката и нарастващия се чуждестранен интерес, сочат данни на централната банка, предава Investor.bg.

Имотите заемат висок дял от богатството на домакинствата в Гърция, където жилищната собственост е 80% спрямо средното равнище от 70% в Европейския съюз.

Цените на жилищата регистрират увеличение от 7,7% през второто тримесечие спрямо същия период на предходната година, като ръстът се е ускорил спрямо 1,3% през първото тримесечие на 2018 г., показват данните на Гръцката централна банка.

Цените са се повишили с 11,1% на годишна основа в Атина, където платформи за споделяне на жилища като Airbnb и програмата „златна виза“ добиват все по-широка популярност.

Цените на жилищата в Гърция са се понижили с 42% между 2008 г., когато започна дългата рецесия в страната, и края на 2017 г.

Подобна тенденция се наблюдава и при цените на първокласните офиси в страната, които са нараснали със 7% миналата година.

„Цените на жилищата са се повишили с 3,5% спрямо първото тримесечие, което е седмо поредно тримесечие на ръст. Повишението на годишна основа е било най-силното от 12,5 години“, казва икономистът от централната банка Никос Магинас.

Още по темата прочетете в Investor.bg.

 

Последни новини
Още от Новини от света