Полетите на летището в Хонконг са възобновени след сблъсъци между полиция и протестиращи

Издадена е съдебна заповед срещу присъствието на протестиращи на летището, която забранява да се пречи на дейността му

Протестиращи на летището в Хонгконг. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg Протестиращи на летището в Хонгконг. Снимка: Kyle Lam/Bloomberg

Сблъсъците между силите на полицията и десетки демонстранти се възобновиха вътре и около летището на Хонконг, след като в последните два дни то беше почти напълно блокирано, пише Guardian.

Стотици полети бяха отменени във вторник, след като десетки хора блокираха два от терминалите. Това се счита за кулминация в 10-седмичната политическа криза, обхванала азиатският финансов център. В сряда сутринта обаче само около 30 души протестираха на летището и полетите бяха възобновени.

Още по темата

В същото време, вестникът на Китайската комунистическа партия излезе с редакционна статия във сряда, казваща, че Хонгконг е достигнал до критична точка, от която може и да няма път назад.

„Използването на меча на закона, за да спре насилието и да се възстанови реда, е преимуществено най-важната и спешна задача за Хонконг“ се казва в текста на пекинския официоз.

Управата на летището в Хонконг заяви, че е издадена съдебна заповед, забраняваща на демонстранти да пречат на летището да работи. В случай, че бъде нарушена, заповедта предвижда арест и други принудителни мерки за нарушителите.

Междувременно и Доналд Тръмп изрази в Туитър мнение за Хонконг, като написа, че „разузнаването ни докладва за придвижване на китайски войски до границата с Хонконг. Всички трябва да запазят спокойствие“.

Последни новини
Още от Новини от света