Британският паунд ще отслабне до 34-годишно дъно при Brexit без сделка

Шансовете Кралството да напусне ЕС без споразумение се оценяват на 30%

Снимка: Jason Alden/Bloomberg Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Цената на британския паунд ще достигне най-ниското си ниво от 1985 г. насам в случай, че Великобритания напусне Европейския съюз без споразумение - сценарий, който започва да изглежда все по-вероятен сега, отколкото преди 6 месеца, сочи изследване на Bloomberg.

Към момента има 30-процентен шанс Кралството да напусне блока през октомври без сделка, показват резултатите от изследване на 13 банки. Това е повече от тройно увеличение на перспективата, спрямо сходно изследване, проведено през февруари. Подобен изход на процеса по Brexit ще понижи цената на паунда с повече от 9%, достигайки стойност от 1,10 паунда за долар - ниво, което не е отбелязвано през последните 34 години.

Изследването също показва, че с оставащи около 3 месеца до крайния срок за Brexit, всички сценарии остават възможни. Анализатори предвиждат приблизително еднакви шансове за “твърд” Brexit, допълнително отлагане на процеса, както и свикване на парламентарни избори в Кралството преди 31 октомври. Постигането на споразумение преди крайния срок на 31 октомври е най-малко вероятният сценарий с едва 15% възможност да се случи, сочи изследването.

“Ароматът на валутна криза започна да се увеличава”, посочва Люк Хикмор, Aberdeen Standard Investments. “Работех през 1992 г. по време на “Черната сряда” и не искам да виждам тези сътресения отново”, добавя той.

Британската валута се срина с 10% по време на “Черната сряда” през септември 1992 г., когато Великобритания беше принудена да се оттегли от Европейския валутен механизъм.

Последни новини
Още от Новини от света