Тръмп отказа облекчения на Apple при вноса на части за Mac Pro от Китай

Американският лидер насърчи технологичния гигант да увеличи производството си в САЩ

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка:  Al Drago/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Al Drago/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп отхвърли призивите на технологичния гигант Apple за облекчения от митата върху произвежданите компютърни компоненти за Mac Pro в Китай, като посочи, че вместо това дружеството трябва да увеличи производството си в Щатите, пише Bloomberg.

Базираният в Калифорния технологичен гигант поиска от администрацията на Тръмп да изключи ключови компоненти, които участват в изграждането на новия лаптоп Mac Pro, от 25-процентните вносни налози, седмици, след като планира да измести производствената си линия от Тексас в Китай.

Цените на акциите на Apple отбелязаха значителен спад след публикацията на американския президент в Twitter, като скоро след това почти възстановиха по-ранните си стойности.

Американският лидер вече обеща облекчения, ако компаниите могат да докажат, че техни части или продукти могат да бъдат произвеждани само в Китай, като те не трябва да са „стратегически важни“ за китайските индустриални компании.

Според Лари Кудлоу, главен икономически съветник на Тръмп, президентът е насърчил главния изпълнителен директор на Apple Тим Кук да премести част от операциите на компанията от Китай в САЩ.

Новият Mac Pro ще бъде произвеждан в Китай, като той ще бъде пуснат в продажба по-късно тази година на стартова цена от 5,999 хил. долара. Apple измести производството в азиатската страна, след като създаваше дизайна на Mac Pro в Тексас от 2013 г. насам, посочвайки през юни, че „окончателното сглобяване е само една част от производствения процес".

Последни новини
Още от Новини от света