Тръмп нарече британския посланик в САЩ глупак

Напрежението между Белия дом и Лондон нараства

Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg Американският президент Доналд Тръмп. Снимка: Sarah Silbiger/Bloomberg

Американският президент Доналд Тръмп определи британския посланик във Вашингтон като „глупак“ на фона на опитите на правителството във Великобритания да предотврати бъдещи ескалации в дипломатическия спор със САЩ, предава Bloomberg.

"Смахнатият посланик, който Великобритания налага на САЩ, не е някой, от когото сме доволни, много глупав човек", написа Тръмп в Twitter. 

Критиките на лидера на САЩ са породени от секретни писма на британския посланик в САЩ Ким Даръч до Лондон, които вестник Daily Mail публикува в събота. В тях Даръч определя правителството на Тръмп като „некомпетентно“ и "безпомощно".

В понеделник Тръмп заяви, че няма нищо общо с британския посланик и ще прекъсне контактите си с него.

По-ранното напрежение накара Белия дом да отмени и поканата си към Даръч да присъства на вечеря с търговския секретар на САЩ Стивън Манучин и емира на Катар.

Британският премиер Тереза Мей също потвърди, че посланика на Кралството в САЩ няма да присъства на срещата между търговския министър на Великобритания Лиъм Фокс и американски представители, въпреки че той е „съдействал“ за посещението.

Лондон се опита да потуши напрежението с Вашингтон, като говорителят на Мей Джеймс Слак посочи пред репортери, че „избрани“ бележки нямат отражение върху близостта и уважението, установени между Кралството и САЩ. Той също добави, че Дарич има „пълната подкрепа“ на британския премиер.

Последни новини
Още от Новини от света