Дискриминацията на ФИФА

Световните шампиони по футбол за жени получиха 13 пъти по-скромна награда от мъжете

Наградният фонд на ФИФА за Световните по футбол при мъже и жени предизвиква сериозна дискусия за половата дискриминация. Снимка: FIFA.com@Getty Images Наградният фонд на ФИФА за Световните по футбол при мъже и жени предизвиква сериозна дискусия за половата дискриминация. Снимка: FIFA.com@Getty Images

Световното първенство по футбол за жени стана повод отново да бъде повдигната една от най-наболелите теми в съвременния свят, а именно половата дискриминация между мъже и жени. Световната футболна федерация (ФИФА) е обект на сериозна критика, след като стана ясно, че подценява до такава степен женския футбол, че наградният фонд бе 13 пъти по-скромен от този за мъжкия еквивалент на състезанието година по-рано.

Проучване на BBC сочи, че мъжете в Русия през миналото лято са си поделили 400 млн. долара, докато дамите във Франция през изминалите няколко седмици са получили общо едва 30 млн. долара. Шампионите същевременно са прибрали 38 млн. долара при мъжете и 4 млн. долара при жените (сумата е натрупана от цялото им участие на турнирите).

Оказва се, че това е само една от страните на проблема, защото наградният фонд се получава от съответната федерация, която сключва договор с футболистите за техния дял от спечелената сума. Австралийките, например, са се договорили за едва 30 на 100 от всеки получен долар и макар федерацията да не издава процентът за мъжете, става ясно, че той е по-голям.

Още по темата

Мнозина са на мнение, че наградният фонд трябва да е обвързан с приходите, които генерира футболната организация. Именно тук идва и един от силните аргументи в полза на американките, които спечелиха рекордната си четвърта титла през уикенда.

Съединените щати с годините се превърнаха във все по-солиден пазар за футбола или както те го наричат - „сокъра“. Все пак страната домакинства на Световната купа за мъже през 1994 г., а през 2026 г. отново ще приеме състезанието, макар и в колаборация с Мексико и Канада.

Fox Sports представи материал, показващ телевизионния интерес на американците около финала между САЩ и Холандия. Данните сочат, че 10% от домакинствата с телевизия в Щатите са гледали на живо триумфа на своите момичета. 27% пък е бил делът от активните потребители в часовете на самия финал. За сравнение, срещата между Франция и Хърватска през 2018 г. в Москва е получила 8,3% от вниманието на американците и 21% от зрителите във въпросните часове. Това безспорно се е отразило в договорите със спонсорите, които са почерпили доста големи дивиденти.

Позицията на ФИФА по казуса е ясна и тя показва намерението на организацията да продължи да развива женския футбол. Преди 4 години наградният фонд за Световната купа е бил едва 14 млн. долара, както се вижда от графиката. Президентът на женския футбол във ФИФА Сарай Бейрман разкрива плановете на федерацията за инвестиране между 400-500 млн. долара в женския спорт през следващите три години. Това би трябвало да гарантира още по-високи бонуси за турнира на планетата през 2023 г., където и да бъде организиран той.

Наградният фонд на Световното първенство по футбол за жени през годините. Графика: BBC

Две от звездите на американския футбол Карли Лойд и Меган Рапино са водещите лица, подканили своите съотборнички към завеждане на дело срещу Американската футболна федерация за дискриминация и неравностойни условия на труд.

Нигерийките организираха седящ протест през 2016 г. в хотела си, когато спечелиха Купата на Африканските нации, искайки еднакво възнаграждение, като това на мъжете.

Норвегия е първата страна, която през 2017 г. изостави половата дискриминация във футбола и започна да награждава еднакво двете представителни гарнитури. Холандия се старае да последва примера, като местната федерация си постави за цел това да бъде постигнато между 2021-2023 г.

Последни новини
Още от Новини от света