„Изкуството на сделката“ на Тръмп вече и с европейски вариант

Френският финансов министър Бруно льо Мер има своя теория на какво се дължат трудностите при сключването на споразумение в ЕС

Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg Френският финансов министър Брюно льо Мер. Снимка: Christophe Morin/Bloomberg

По време на икономически форум в южната част на Франция този уикенд разговорът се насочи към вземането на решения в рамките на Европейския съюз (ЕС), пише Bloomberg. В отговор на въпрос как многото страни в блока се споразумяват по ключови теми, френският финансов министър Льо Мер отговори: с голяма трудност.

Коментарът на министъра беше направен по повод множеството дълги преговори на лидерите на ЕС относно това кои трябва да са новите ключови назначения в европейските институции. В началото на седмицата лидерите на блока номинираха ръководителя на Международния валутен фонд Кристин Лагард за наследник на Марио Драги като гуверньор на Европейската централна банка и Урсула фон дер Лайен, министър на отбраната в кабинета на германския канцлер Ангела Меркел, като наследник на Жан-Клод Юнкер начело на Европейската комисия.

Льо Мер посочи, че културните различия често са в основата на трудностите при взимането на решения в блока, определяйки своята теория като местната версия на книгата на президента на САЩ Доналд Тръмп „Изкуството на сделката“.

"Британецът винаги приема сделки, но след като споразумението е сключено, той никога не го уважава“, посочи Льо Мер.

Италианецът обича да прави сделки. Той обича да прави сделки толкова много, че продължава да се преговаря, дори когато вече има споразумение", изтъкна министърът.

Германът пък отказва сделката, докато не бъде приета, а след това се придържа към нея“, продължи Льо Мер, седейки до Анегрет Крамп-Каренбауер, наследникът на Меркел в Християндемократическия съюз.

Вероятно имайки предвид последната корпоративна драма във френската автомобилна индустрия Льо Мер заключи, че французитесе придържат към споразуменията, но често сменят партньорите си“.

Последни новини
Още от Новини от света