Полша се скара на ЕС заради Албания и Северна Македония

Президентът Андрей Дуда е разочарован от отношението на съюза към двете кандидат-членки

Президентът на Полша Андрей Дуда се противопостави открито на решението за отлагане на преговорите за членство в ЕС с Албания и Северна Македония. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg Президентът на Полша Андрей Дуда се противопостави открито на решението за отлагане на преговорите за членство в ЕС с Албания и Северна Македония. Снимка: Jeenah Moon/Bloomberg

Полският президент Андрей Дуда се скара на Европейския съюз (ЕС) за отлагането на преговорите с Албания и Република Северна Македония за членство в съюза по време на срещата на върха между страните от Западните Балкани в Познан този петък, предаде Bloomberg.

„ЕС не бива да се отнася по подобен начин със страни, които извършват серия трудни реформи в името на своята интеграция“.

През юни страните от съюза не обещаха, че преговорите със Северна Македония и Албания ще продължат, благодарение на съпротива от северноевропейците. 28-те страни-членки се съгласиха единствено да продължат дискусията по темата през октомври.

Още по темата

По време на петъчната среща на върха в Полша присъстваха едва неколцина представители на ЕС, сред които личеше най-вече името на германския канцлер Ангела Меркел.

Френският президент Еманюел Макрон се противопостави открито на идеята за приемане на нови членки в съюза във време, в което блокът не е в състояние да постига консенсуси в настоящия си формат. Поддръжници на противоположната идея пък са на мнение, че разширяването на изток би създало опорна точка срещу увеличаващото се руско и китайско влияние.

Снимка на Десислав Янкулов.

Президентът на Франция Еманюел Макрон се противопостави открито на идеята за приемане на нови членки в ЕС. Снимка: Koji Sasahara/Pool via Bloomberg

Междувременно Полша, Унгария, Словакия и Чехия останаха с празни ръце при преразпределението на важните постове в ЕС по-рано тази седмица, въпреки че изиграха основна роля в блокирането на кандидатурата на френския кандидат за председател на Европейската комисия (ЕК) Франс Тимерманс.

Вицепрезидентът в настоящия мандат на ЕК е недолюбван от поляци и унгарци, благодарение на острите критики, които отправи през годините по адрес на политиките на правителствата им за демократични права и свободи.

Последни новини
Още от Новини от света