21,6% от жените с висше образование у нас трудно намират работа след дипломиране

При мъжете процентът е едва 8,1, сочат данните на Eurostat

Младите и образовани жени намират по-трудно работа от мъжете. Снимка: Pixabay Младите и образовани жени намират по-трудно работа от мъжете. Снимка: Pixabay

Средно 84,5% от хората, завършващи висше образование в България, успяват да си намерят работа непосредствено след дипломиране, сочат данните на европейската статистика (Eurostat).

Наблюдава се сериозна полова разлика, ако погледнем по-детайлно статистиката. Едва 78,4% от дамите съумяват да се възползват от образованието си, докато цели 91,9% от мъжете се котират по-бързо на пазара на труда.

Статистиката обхваща хора на възраст 20-34 години от Европейския съюз. Погледнато по-мащабно, българите не изостават много от средното европейско ниво (85,5%).

Още по темата

Младежите с висша степен на образование в Малта се радват на най-голям успех (96,7%), следвани от холандците (94,8%), германците (94,3%) и гражданите на Люксембург (94%).

Българите изпреварват значително съседите си от Гърция, където процентът на реализирани висшисти е само 59. В Италия ситуацията е подобна (62,8%), докато следващите най-лошо представящи се млади и образовани хора на пазара на труда са в Хърватска (75,2%) и Испания (77,9%).

Последни новини
Още от Новини от света