Готов ли е британският парламент да подкрепи Brexit без сделка?

Възможно е настояванията на Борис Джонсън за твърда раздяла с блока да се увенчаят с успех, сочат изчисления на Bloomberg

Снимка: Darren Staples/Bloomberg Снимка: Darren Staples/Bloomberg

Бившият кмет на Лондон и настоящ кандидат за премиерския пост във Великобритания Борис Джонсън твърди, че стратегията му за Brexit е базирана на идеята, че британският парламент вече е готов да подкрепи раздяла между Кралството и Европейския съюз (ЕС) без споразумение, пише Bloomberg.

Водещият претендент за поста на Тереза Мей посочи по-рано тази седмица, че пораженията, което претърпяха управляващата Консервативна партия и опозиционната Лейбъристка на последните европейски избори са оставили членовете на парламента решени да доведат процеса до финал.

„Смятам, че парламентът вече разбра, че британците искат да напуснат“, посочи Джонсън пред BBC в понеделник. „И аз мисля, че депутатите от двете страни на Камарата са наясно, че ще се сблъскват със сериозни наказания от електората, докато не решим и не го направим“, добави той.

Трябва да се отбележи, че парламентът няма особени правомощия, за да спре раздялата без споразумение. Той обаче има морален авторитет и в миналото депутати са успявали да накарат управляващите да променят преговорната си позиция - нещо, което Джонсън се зарече, че няма да е необходимо. 

Таргет: 318

В британския парламент има 650 депутати, но 11 от тях не гласуват, а двама депутати от всяка страна броят гласовете след всеки вот, така че те не влизат в сметките. Това означава, че Джонсън се нуждае от подкрепата на 318 законодатели, за да спечели вота.

Последен път: 164

Парламентът вече гласува за идеята за Brexit без споразумение тази година, като я отхвърли с мнозинство неколкократно. Всяко едно от гласуванията за раздяла без сделка не получи повече от 164 гласа в подкрепа.

Възможно ли е тогава премиерът, решен да преследва Brexit без сделка, да се справи по-добре?

Подкрепата от Демократичната юнионистка партия: 10

По всичко личи, че депутатите на Демократическата юнионистка партия (DUP), 10 на брой,  са склонни да подкрепят „твърд“ Brexit. Едно от свидетелствата за това е, че Гейвин Уилямсън, който служеше като посредник между премиера Тереза Мей и DUP, вече е в тима на Джонсън.

Лейбъристи: 4

Само четирима от депутатите на Лейбъристката партия гласуваха в подкрепа на раздяла с блока без споразумение през март. Аргументът на Джонсън е, че европейските избори през май обаче са променили вижданията на лейбъристите.

Около 30 от депутатите на лейбъристите се обявиха твърдо за Brexit през последните месеци, но само 10 от тях потвърдиха, че биха подкрепили подобен вот.

Други обаче посочиха именно страха от администрацията на Джонсън, настояваща за „твърд“ Brexit, като причина да не подкрепят правителството на торите.

Консерватори: 290

В британския парламент има 312 представители на торите. Около 150 от тях обявиха, че биха подкрепили Brexit без сделка, ако имат възможност. Доколко обаче е реалистично това?

Най-близкият паралел е от гласуването през март, когато повече от 20 тори, включително министри в кабинета на Мей, гласуваха срещу „твърд“ Brexit. 

Общо: 340

Възможно ли е нещо да промени този резултат?

Още няколко тори могат да подкрепят Джонсън с обещанието за по-високи постове например в случай, че той стане премиер. Това обаче няма да е толкова лесно, тъй като фигури като финансовия министър Филип Хамънд ще насочат усилията си в борбата срещу „твърд“ Brexit, а Джонсън ще остане в позиция, в която няма какво повече да предложи на членовете на Консервативната партия.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Последни новини
Още от Новини от света